2022-08-23 859 views
難得平日放假,去完西灣河電影資料館。行到碼頭睇海,途經鯉景灣住宅下的餐廳好多選擇,好想懷念下去日本嘅日子(旅行呀~~~居酒屋呀~~~)。見到碼頭對面就有間日式餐廳,就一於去試試。餐廳簡潔明亮,有別一般望不穿的日本餐廳。我反應喜歡這種清晰可見的裝修,本想想坐卡位,但3張卡位已被留座,下次要提早準備。一坐低就忍不住杯啤酒爽下,係Suntory金裝,用冰杯裝特別開心,入口泡沫細緻,啤啤順口夠氣,新鮮。唐揚池魚苗炸得🉐 唔油,味道剛剛好,唔會太咸,好味程度小朋友都會好鍾意食,魚頭唔苦嫁,咬落鬆脆,凍左都唔腥,當然做下酒菜一絕。生燒白鱔燒到剛剛好,魚皮煙韌,鱔肉鮮甜,當然有小小骨刺但可能接受。薄燒牛舌其實都唔算薄,掛住食忘了影相,每片大概0. 4mm到,反而我覺得太薄會冇嚼勁,飲啤酒點會唔配牛舌呀🤭🤭🤭海膽夠厚,粒粒分明,入口甘甜香口,有回甘,唔貴,48蚊一粒,再落柯打食2粒先喉。拖羅三品,喜歡中間的中拖羅油脂夠,肉質柔嫩冇筋,味道有魚香同微微氨基酸的新鮮酸味。大拖,入口即溶,因為壽司飯內的壽司醋比例較高,同啖啖魚油對沖,味道配對得夾。鹽燒吞拿魚餃我都係第一次食,還以為自己點了羊架😁 個魚餃有女

想坐卡位,但3張卡位已被留座,下次要提早準備。

唐揚池魚苗

生燒白鱔
燒到剛剛好,魚皮煙韌,鱔肉鮮甜,當然有小小骨刺但可能接受。

薄燒牛舌

鹽燒吞拿魚餃
我都係第一次食,還以為自己點了羊架😁 個魚餃有女生手臂咁長。肉味比油甘三文魚濃,肉質厚實食完好飽,根本係4人份份量 。

焦糖布甸? 錯!係焦糖玉子,好似食甜品咁,上層真的有層脆脆焦糖,玉子配焦糖自家諗法幾好,喜歡食玉子又多個食法。
2022-08-22
$450 (Dinner)