2021-08-10 103 views
原來上次嚟慢煮工業,已經係年半前嘅事!歲月催人....今次再嚟幫襯,發現一個特式,幫襯嘅都係D90後00後,攪到我感覺young咗!上次幫襯時坐下層,無點留意環境,原來內有乾坤,樓上有雅座,今次坐樓上。餐廳名講到明"慢煮",所以..... 幫襯時已經調節心態, 邊等邊同朋友吹水占卜邊食。樓上有個望上去好普通嘅霓虹燈光管,雖然普通,但就出奇地提昇格調,再配合埋D輕音樂,格調一流。點咗兩客美式蟹餅,安格斯西冷牛扒,炸雞半隻,芝士流水蛋大啡菇,小食盤有炸芝士條,美式薯條同炸雞翼。重有支雪梨梳打水。從未試過什麼雪梨梳打水,有一般梳打水嘅口感之餘又多一份雪梨香味,但一D甜味都無,好鬼特別!美式蟹餅釀入滿滿蟹肉,蟹肉鮮甜,最緊要係份量多到感覺有少少誇張,超足料無偷工減料。安格斯西冷牛扒無得選幾成熟,目測應該九成熟,西冷無點落醃料,所以牛味豐富,我都只係加上黑椒,尚算肉嫩 juicy,再煮耐D就會過火!可能係慢煮效果。單睇隻雞翼就知炸雞係細雞品種,皮滑但肉質煮得啱啱好,同樣再煮耐D就過火。芝士大啡菇上嘅流心蛋煮到似溫泉蛋,口感超滑,蛋黃汁流出令大啡菇都變得嫩滑,只係味道淡咗少少,我口味較重,所以加上
原來上次嚟慢煮工業,已經係年半前嘅事!歲月催人....

重有支雪梨梳打水。

芝士大啡菇上嘅流心蛋煮到似溫泉蛋,口感超滑,蛋黃汁流出令大啡菇都變得嫩滑,只係味道淡咗少少,我口味較重,所以加上黑椒。

慢煮工業位處大角咀同太子交界,晚間條街頗冷清,但一走入餐廳,成班都係年輕人隊酒吹水,連餐廳侍應都係年青人,環境又夠情調,同街外成強烈對比!