2020-03-23
今次又來到試吓新嘢先。呢間位於太子附近嘅Cafe,遠離旺角鬧市。地鐵站距離大約10分鐘大約7點零到,估唔到已經差唔多滿。一入到門口見到餐廳好貼心咁提供左消毒搓手液比客人清潔雙手清潔,夠曬衛生值得表揚。點餐屬於自助形式去收銀處先點餐隨後侍應會將食物送上枱,見到選擇種類都有好多。我就一共點左五樣嘢食。法式羊架七成熟,羊架有3條。非常香口,一啲都唔蘇。最特別嘅係煮法,表面鋪上一層芝士粉有焗,所以食落嘅時候有外脆內軟嘅感覺,再配薄荷汁好夾。三條剛剛好夠一個人食。另外點左個黑松露巴馬臣芝士薯條,薯條係即叫即炸好新鮮,而且個份量亦都夠大。薯條上面有沈左一層芝士粉再配上佢哋特製嘅黑松露芝士,夠晒黑松露嘅味道,薯條好香脆一啲都唔乾身而且夠晒熱。比起普通嘅炸薯條更富有層次。法式豬鞍嘅份量好大碟用左紅酒汁來煮味道夠晒特別,同埋酸果做配菜。豬仔骨好淋,有好香嘅香草味。另外亦點咗個滿蜆肉蝴蝶意粉。我見餐牌上有兩個size,一個係正常份量,另一個係雙倍份量蜆肉。我就揀咗正常蜆肉。估唔到正常份量人嘅蜆肉已經好多鋪們晒成個碟,好難想像雙倍嘅份量係幾大。味道方面,蜆肉好新鮮一啲都冇沙,蝴蝶粉亦好新,配上白汁香草個味道
估唔到正常份量人嘅蜆肉已經好多鋪們晒成個碟,好難想像雙倍嘅份量係幾大。味道方面,蜆肉好新鮮一啲都冇沙,蝴蝶粉亦好新,配上白汁香草個味道好夾。唔會太濃味或淡味,個汁調得啱啱好。
另外點左個牛油果三文魚薄餅,第一次試牛油果配薄餅,估唔到味道出奇地夾,唔會太油膩之餘感覺好健康。配上佢嘅三文魚同芝士好好味。