寫返這一份想寫好耐的食評,點解想寫?主因要多得「某作家」刊登在報章副刋的文章推介。是「某電台」名氣女主持在「某報紙」所寫的專欄《街坊好店》內容大致上是查小欣女士光顧過這間漢年茶餐廳後的食評。我看過之後都很感興趣想試,因為她講到好似天上有地下無咁。我去到是中午午市時間,門外已經有人等,我一個人所以比那些幾個人等的算叫做快有位——等了三分鐘!跟住我就被安排坐在收銀旁邊的位置。因為小女子好驚唔知間食肆俾唔俾影相,所以我承認今次影相係來得幾鬼祟的! 漢年是茶餐廳格局,好多個唔識的人都會坐埋一張圓枱嗰隻,坐得幾逼夾。不過店內的招呼都不錯,有一種做街坊生意的感覺,因為收銀(唔知係唔係老闆娘?)同一個似是街坊的哥仔有傾有講,又知道佢食開乜咁之類囉。引述「某作家」在文章曰:…雞未上,熱奶茶先到。茶香撲鼻,茶身幼滑,不放糖,茶味更突出,是近年難得喝到的一杯很奶茶的奶茶…所以我都叫了一個鹽焗雞飯(炒飯底)的午市套餐,配熱奶茶。果真先送上奶茶,奶茶有茶香味,不過唔係「某作家」所講的幼滑。OK好啦!引述「某作家」在文章曰:…著名鹽焗雞上枱,雞身雞皮晶瑩油潤,賣相極佳,引起食欲。雞肉嫩滑,鹹香恰到好處,空口吃不

是「某電台」名氣女主持在「某報紙」所寫的專欄《街坊好店》

茶餐廳格局
客似雲來格

奶茶,唔錯!不過又唔係人o地講到咁滑囉
引述「某作家」在文章曰:…著名鹽焗雞上枱,雞身雞皮晶瑩油潤,賣相極佳,引起食欲。雞肉嫩滑,鹹香恰到好處,空口吃不覺鹹,連白飯吃又夠味…隔籬枱的食客要了鹽焗雞飯「炒底」,香味飄了過來,下次定要去試試…

我見到好多人都係食這個招牌鹽焗雞飯呀。至於我都不甘後人,叫了鹽焗雞飯跟炒飯底,原來要加錢…唉…又破費了!不過算啦,今次一心要體驗她有無吹水,所以點都要食一次貴的!
鹽焗雞飯(炒飯底),正!
鹽焗雞飯登場,果然炒飯香撲鼻而來,隻雞皮真係亮晶晶的!飯碟上伴隨著一小碟醬,好似是麻醬,唔記得呢?本身雞已經夠味,所以不一定要沾醬,夠嫩滑是真的。炒飯做得夠乾身,又口唔覺膩。除了蛋絲和葱之外,原來還有幾棵菜芯墊在雞件的下面,都夠食。如果下次想慳少少唔要炒飯底都得,不過我想到時要靠伴著的麻醬來增添食味。

「聞名不如見面」
2012-02-27
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$48 (Lunch)
奶茶,唔錯!不過又唔係人o地講到咁滑囉
鹽焗雞飯(炒飯底),正!
  • 鹽焗雞飯炒底
  • 家鄉炒米粉