2021-03-08 1329 views
老爸生日一於帶佢去搵 「大叢小廚」來個粵式廚師發板。🤣日式 OMAKASE 食過,粵式就係逃避選擇障外,食麥餸交由大廚決定,「大叢小廚」無令我失望,老爸仲好高興添!位置山林道地點算方便,裝修貼地懷舊有七八十年代菜館風,啱哂我老爸。🥢黃金炸魚皮先來個前菜黃金炸魚皮, 雖然好鬼邪惡,但炸過嘅黃金蛋黃連同魚皮散發出陣陣誘人香氣,我實在無法抗拒,入口甘香酥脆,帶點合理油膩。🥢錦鹵雲吞好正啊😍好耐無食過如此正宗錦鹵雲吞喇!正宗配料係個汁入面有,豬肝,魷魚、豬肚,豬肉,洋蔥、菠蘿、蕃茄同青椒非常足料,個汁酸酸甜甜勁好味。😋😋🥢冰鎮鮑魚廚師首本名菜,菜譜上是寫一口鮑,結果我用了好多口才 KO 哂,口感柔軟帶點彈牙,酒味不是太濃,適合滴酒不沾的老爸。🥢杏汁花膠白肺湯我必飲的白肺湯,這裡做的白肺湯真材實料,用生磨杏仁汁在燉好的豬肺最後時間加入再燉,火喉十足真係補肺又化痰,養顏又滋潤。😋😋🥢養身素菜清淡素菜煮出色、香、味,伙頭將軍你好嘢!我最喜歡當中的佛手果甘香軟糯。🥢上湯澳龍燴手打烏冬改用烏冬比伊麵更能吸盡龍蝦鮮味,最緊要係烏冬健康得多,龍蝦就當然係彈牙鮮甜喇!👏👏🥢欖角蒜香骨欖角蒜頭配飛排好惹味,排骨
老爸生日一於帶佢去搵 「大叢小廚」來個粵式廚師發板。🤣
🥢黃金炸魚皮

🥢錦鹵雲吞
好正啊😍好耐無食過如此正宗錦鹵雲吞喇!
錦鹵雲吞👍

🥢冰鎮鮑魚

🥢杏汁花膠白肺湯

🥢養身素菜

🥢上湯澳龍燴手打烏冬

🥢欖角蒜香骨
欖角蒜頭配飛排好惹味,排骨入味不韌,欖角份量剛好帶出整道菜式起了惹味作用。

🥢脆皮炸子雞
炸子雞皮炸得金黃香口,肉就比較淡口。

🥢高湯蒜子浸白菜仔
清爽鮮嫩幫助你解膩。

🥢壽桃包
紅當當熱辣辣壽桃包上場,生日快樂。

🥢椰青燉蛋白
來一碗清香椰青燉嫩滑蛋白來個完美句號!😋
2021-03-04
$550 (Dinner)
Celebration
Birthday