2018-06-17 1240 views
唔知係咪一齊耐咗,他對於食拉麵都開始有要求,不過我們上次來過呢度之後,耐不耐就好掛住,所以趁住返新崗位唔係好耐,工作量還應付得來的時間,再來呢度食個大家喜愛的拉麵。可能係仲可以較準時收工的關係,一入來仲未算人多,所以都坐得算鬆動,不過食到中途大半的坐位已坐滿了。因為呢日他要四圍去,所以點罐可樂消消暑。而我當然是熱飲,他知道我喜歡薑味,所以自動自覺為我點 桂圓薑母茶,暖暖地薑味不太重,味道又唔會太甜。太極拉麵望真 d 個湯底,真係一邊黑一邊白,好像太極圖案。而圖案上面有叉燒、流心蛋,仲有金箔呀~叉燒咬落軟淋淋,最正的就係隻流心蛋,輕輕咬開就會令到中間的蛋黃不斷流出來,口感是滑滑的。魂拉麵無論在麵質和配料方面,跟太極拉麵同樣的軟身和彈牙。最特別的一定是豚骨湯底,味道是濃濃的,而且飲落是不嗆喉的。烤日本味淋魚乾以前食過濕濕地的味淋魚乾,確實有點怕怕。但這個是以烤的方式,使得表面是很乾身,咬落去裡面是帶點 JUICY 唔乾,十分惹味。

因為呢日他要四圍去,所以點罐可樂消消暑。

太極拉麵
望真 d 個湯底,真係一邊黑一邊白,好像太極圖案。
而圖案上面有叉燒、流心蛋,仲有金箔呀~

魂拉麵
無論在麵質和配料方面,跟太極拉麵同樣的軟身和彈牙。
最特別的一定是豚骨湯底,味道是濃濃的,而且飲落是不嗆喉的。

烤日本味淋魚乾
以前食過濕濕地的味淋魚乾,確實有點怕怕。
2018-05-29
$124.5 (Dinner)