2021-02-25
Bellevue Bar and Grill位於譽發廣場23樓,方便到達和易找,地理位置勁佳,朋友聚餐的熱點之一,一開𨋢門就見到色彩鮮艷油畫,是一位高貴女士準備享用她的雞尾酒,藝術感十足再步入餐廳內部,地方非常闊落,一片玻璃窗,陽光滲透入餐廳內,景觀相當開揚,居高臨下俯瞰旺角市景,望遠一點更見到九龍郡山,城內美景盡收眼簾,難得可以係旺角如此熱鬧既地方找到一處寧靜又舒適既位置,享受美食因為是情人節,有一邊窗用上有關愛既字砌成一個心型,非常浪漫,既有情調又雅致,店員服務更讓我以為享用緊fine dining,服務殷勤主動,整體進餐都有不少貼心地方由於我是星期日去,所以有一份假日早午餐精選前菜鵝肝慕絲醬伴多士和黑醋沙律,是日餐湯蕃茄帶子湯,六種主菜揀一款,價錢相宜有虎蝦蒜片意粉,高享受更有炭燒安格斯肉眼,最後甜品是自家製慕絲餅鵝肝慕絲醬伴多士和黑醋沙律 8/10食物擺盤精緻,份量剛好,眼球已被中間既鵝肝慕絲醬吸引,搭配餅乾、法國麵包作為開胃小點很常見輕輕塗滿整片多士上,多士氣孔比較多,好易填滿,鵝肝口感綿細柔滑,入口即化配上鬆脆多士,雙重精緻的味覺☺️而慕絲味更餘韻悠長,沙律配黑醋,開胃又健康
鵝肝慕絲醬伴多士和黑醋沙律 8/10
蕃茄帶子濃湯 8.5/10
接著就到餐湯部分,首先送上麵包同牛油,看似平平無奇既麵包,一切開好軟熟,仲有少少果仁碎,微溫,所以搽點牛油時相當順滑,少少已經好香好creamy
店員送餐湯是會問客人要唔要加胡椒,一開始以為湯上一粒粒只是麵包粒,但原來內有乾坤,是帶子來的,湯顏色很美,看落濃稠,蕃茄甜味和酸味都好突出,入口微酸帶甜,非常醒胃,口感滑順不澀,仲有帶子增加口感,一瞬間就清空了
燒原隻燒春雞伴香草燒汁 $288 8.5/10
燒春雞外型有別於一般餐廳所呈上既春雞, 大部份餐廳都會用繩固定雞翼位,再把雞腳扎起,原隻攞去燒,但呢到既廚房將雞一開二,用皮連住兩邊,呢個做法可以令雞燒得更均勻,各部分平均受熱,雞外呈金黃色,充滿光澤,香味四溢
不過處理配菜既時間差一點,味道較淡,冇燒或者烤過既痕跡,如果把雞蔬菜一齊烤烘,雞油可以滲入蔬菜當上,吸收雞汁精華,分外鮮甜,薯蓉香滑,但味道一樣偏淡
刺身帶子及帕爾瑪火腿脆脆伴野菌燴意大利飯 $278 7.5/10
三粒帶子燒至約6-7成熟,肉質較厚身,煎封兩面焦糖色,外面帶點脆身,內裡保持鮮甜軟腍質感,而意大利飯採用正宗意大利煮法,質感較硬,所以我下單時通知店員煮軟身一點,但同時亦不失咬口,飯好CREAMY,不過忌廉下得比較多,食到一半已感到很膩,而帕爾瑪火腿脆脆薄薄一片咬落充滿油香,味道微鹹,為意大利飯生色不少調味,反而野菌份量唔算多,所以香氣不重
自家製紅桑子白朱古力慕絲餅 7.5/10
賣相粉嫩精美,有三層口感,最底層紅桑子蛋糕,入口濕潤,中層是紅桑子慕絲,口感細膩軟滑,紅桑子帶微酸但加埋上層甜而不膩白朱古力,味道酸甜有致,味道平衡得不錯
幾值得推介,場地裝修雅致有格調,慶祝紀念日亦是不錯之選,若想約三五之己、好閨密談談心,呢到既可安排寧靜既環境,食物質素同樣有水準