2013-07-23 33 views
明知上環呢邊d鋪頭 Lunch Hour 都系打仗甘,又多人等位食完又趕住走,所以都專登等 Peak Time 過左,與友人兩點零鐘先去 Green Lounge 嘆返個 Afternoon Tea。開業只有(聽講)半年多d既 Green Lounge 竟然能夠在上環呢個商業區保持人流(不局限在Lunch Time),仲有不少熟客,認真犀利。由於 Lunch 仲系 available,所以點左兩客 Set Lunch本身冇咩胃口,諗住食千島醬開一開胃而已,驚喜的是超級香濃既千島醬汁加上秘製汁料,甜甜酸酸非常好味,簡直系振奮人心。而且仲能夠令看似普通的吞拿魚提升幾個層次,下次一定要再食!卡邦尼意粉其實有d似白汁忌廉汁的味道 ... 但店家真系非常重手,加了特濃既醬汁完全足夠撈晒成個意粉,可說是不惜工本啊!由於未算太飽,其中一位店主更坐下來同我地偈談,多了一份被尊重及重視的感覺,食起野上黎原來真系好食d  ,店主更推介了 Egg Benedict,好....即管試試!由於我地兩個都唔太喜愛食蕃茄,所以索性走蕃茄,唔好浪費。我諗Benedict成功與否都系睇隻流心蛋究竟有幾流心 同埋 "荷蘭

千島吞拿魚焗飯
卡邦尼意粉

挪威斑尼迪蛋 (煙三文魚斑尼迪蛋)
由於我地兩個都唔太喜愛食蕃茄,所以索性走蕃茄,唔好浪費
。我諗Benedict成功與否都系睇隻流心蛋究竟有幾流心 同埋 "荷蘭汁" 打成怎樣...... 果然冇令人失望,一刀打由中間切下去,蛋汁有如泉水一樣湧出來覆蓋下層的英式鬆餅,心中暗喜了一下: 今次冇得輸喇掛....。第一口是英式鬆餅+煙三文魚+流心蛋+荷蘭汁+鰹魚碎,層次豐富仍是意料中事,荷蘭汁居然打得恰到好處
,完全唔會有種油膩或酸的感覺。仲要只系賣60零蚊,分分鐘比一般 $80-$1xx 的更為好食!

下次黎上環必去的其中一間餐廳.......
2013-07-15
$90 (Tea)
千島吞拿魚焗飯
卡邦尼意粉