2017-05-01
趁假期同女朋友去老夫子餐廳食個晚飯。細個去睇醫生、牙醫,診所總會有一疊老夫子畀我慢慢睇,久而久之一啲經典嘅標題,例如《耐人尋味》、《出神入化》、《膽大包天》等均朗朗上口。配合餐廳主題,餐廳放咗老夫子同佢幾個好朋友嘅人像響度畀大家拍照,即使擺咗成年幾個角色依然保養得幾好,望落相當新淨。菜單上所有嘅菜式都用咗老夫子嘅經典標題命名,好彩每種選擇下面加返解釋,否則每碟都變《耐人尋味》。長假期之前想食吓肉,所以決定叫個鐵板牛柳餐,配埋湯同特飲,於是決定叫埋南瓜湯同波羅黑鑽石特飲,另外再叫個焗田螺做小食。特飲波羅黑鑽石,個杯上面嗰舊棉花糖認真過癮,好似以前去嘉年華食嗰啲咁。一倒支雪碧落去棉花糖就溶落菠蘿同涼粉度,甜上加甜。提提大家,呢杯嘢嗰舊棉花糖會搞到張痴笠笠,點咗之後檯面記得唔好再放手機,否則有排清理。焗田螺,有少少估唔到田螺已經剝咗殼,下面嗰舊係蘑菇嚟。個薯蓉牛油味好香濃,好好食。南瓜湯味道濃郁,而且湯水亦相當濃稠,感覺好飽,所以同女友兩個人分咗佢。黑椒牛柳(Medium),牛柳外層煎得香脆,切落去仲有肉汁,咬落又有肉香,相當好吃。在餐廳內食嘢,除咗食物外,當然要欣賞吓呢度啲裝修。好多老夫子
在餐廳內食嘢,除咗食物外,當然要欣賞吓呢度啲裝修。好多老夫子嘅經典漫畫都拎嚟曬大咗整玻璃或其他裝修,亦有立體古董跑車模型卡位,值得慢慢欣賞。