2019-07-26 192 views
各位你地好.因私隱問題本人不方便透露本人資料.只能開一個新ac!去評論今次事件.本人位職員某知名大公司一個食評家.公司每一年都會在各地搜羅一些知名食堂.之後加以評分.為保障香港美食城市的稱號.近日公司發出指令.要求我去到指定食市加以評分.本來我就不應該出今次Po .不過我因爲發現如網上所寫大大不同.懷疑有人造假,以下將會係我個人見解.如公司立場無關.某日我大概12左右去到指定食市.第一眼就見到門口地下放滿左食物.沒有人理會.我心諗有冇搞錯.用黎放入口食物就咁放係大街地下.之後我進入店內.人不算多加上我地就只有4-5人.咁我就按照公司指示點左岩漿炒飯.水梨牛展水冷麵.牛骨湯.五花腩韓式伴飯.今次我用左1個鐘頭三十分鐘食完.不過我等都等左1個鐘頭.先有得食.本來以為好野等得耐好正常.我望下張單.完來我等左1個鐘頭都未有得食.到最後食物終於上到我面前.我滿心希望你到底有幾好食要我等咁耐呢!第一個上係岩漿炒飯.D飯好像未熟.就連啲芝士都仲係一嚿嚿.跟住到個水冷麵.我地等左1個鐘頭水冷麵到底有多好味.我地還問過女侍應點解要等咁耐.女侍應答我們:(係咁啦!係要較等得耐少少)之後我地就係到分析.水冷麵有雞蛋.雪梨.青瓜絲同牛展.先係個雞蛋好明顯就整好左好耐.耐到有啲離譜.因為已經聞到雞蛋有浸叔叔地嘅味道.跟住到個雪梨.雪梨上邊有少少鹹鹹地嘅味道.好明顯係用鹽水浸過.即係話又係一早整定.青瓜絲望落去已經係深透明色.即係唔係新鮮切.牛展睇落去就知道係叫貨回來.咁即係話個水冷麵裏便啲餸一早就準備好晒.到最後剩返個麵底.煮熟一個面大概需要四至八分鐘時間.我哋計你整數齊頭10分鐘煮好個麵.難道要用50分鐘去冰鎮返佢.用咗50分鐘冰鎮嘅面應該十分之冰涼.不過點解個麵會有少少暖意呢?我哋十分之好奇到底佢一個鐘頭內做過啲乜嘢.不過都未算奇怪.最奇怪係個牛骨湯.正常牛骨湯應該係一齊煮.不過牛骨D肉個心仲係凍㗎.乜佢哋啲牛骨湯係分開煮?令我哋十分拗頭.個伴飯都算正常.最令我忍唔住要出文章嘅原因係.因為當我地買單走嘅時候眼見廚房出餐位同回收位係同一個位.十分之不合乎衛生.我回到公司.馬上向公司回報.當然入黑名單就一定啦!起碼我以後不用再嚟呢間公司.到底呢間公司有冇人識得五常法㗎.
Type of Meal
Lunch