2018-09-28 91 views
近排屋企附近開咗一棟新嘅商場,為呢個社區嘅居民增加咗唔少嘅美食選擇,所以我都特登行咗一轉,睇下有咩好食,除咗一系列嘅連鎖餐廳之外,仲有呢間台式餐廳。因為都算係位於工廠區附近,所以星期六嘅晏晝少咗啲打工仔係到食飯,唔洗等就已經有位喇先黎係一啲小食,分別有台灣小香腸同花枝丸。台灣小香腸就緊係好食啦,仲配埋微微炒香嘅蒜片,味道特別惹味,有少少辣嘅蒜片刺激味蕾,會食到上癮~ 而花枝丸姐係墨魚丸再炸香咗,味道無咩大問題,不過由於炸過嘅關係,所以會感覺比較油膩,另外有配上泰式辣醬,都可以稍稍中和下膩感之後就有鹽酥雞魯肉飯,炸香幾脆嘅鹽酥雞粒,配上一碗魯肉飯,魯肉飯嘅味道唔會太鹹,但係肉碎同汁就得表面先有,下面嘅白飯就沾唔到肉汁,而雞粒都尚算嫩嘅,口感唔錯最後就緊係要黎番一碗台灣紅燒牛肉麵啦,其實紅燒應該會係辣嘅,不過佢就係唔辣嘅,個人幾鍾意微微粗身嘅台灣麵,少少彈牙,又可以吸收到啲湯汁,而牛肉就有淡淡牛肉香,仲唔會好韌、好難咬開咁,略厭湯底味道有少少偏鹹,但係還可以接受啦~