2013-11-11
我喜歡舊野, 好聽就係懷舊快餐店在我心裡是店裡有幾幅照片, 包括炸薯片, 炸雞髀和漢堡包。 這種店還有固定膠椅, 多為橙色和綠色。 另一種店比較再街坊和外賣點, 一般是圓膠椅, 長木枱而已。 這些店一般衛生程度麻麻, 但相反野一定好食, 所以要有心理準備。當日同飯友開車一心想去食懷舊d晚炳記茶檔, 但行動不便既我, 太晏落到大坑, 因為在灣仔有少少迷路。去到咩都關門大吉。咁就是但啦, 我心裡是要食港式下午茶, 所以選了依間祥勝。好在唔洗等位, 但人唔係少。啦啦睇menu有咩食, wow cool~我點了鮮牛湯米, 熱奶茶, 飯友點咗餐旦麵和咖啡, 但佢開動得太快, 我部電話未食(影)佢已經9秒9食緊。鮮牛湯米是輕量之選, 其實我想食炸豬扒和炸雞翼, 鳴鳴鳴。。。。算啦唔可以任性。米粉軟硬ok, 湯底味道ok, 牛肉滑滑, 依家牛肉好貴的, 用雪藏係正路, 不過如果鬆肉粉落少d就更好。邪惡奶茶, 好想飲, 好想飲, 但其實唔應該飲。唔知大家會唔會好似我咁唸, 有種奶茶佢一定用這種膠杯, 茶水姐姐放低後一兩分鐘會在杯面結了一片好似腐咁。咁我就會心裡偷笑, 因為我知依杯茶會好有茶味。我偷笑係
啦啦睇menu有咩食, wow cool~
邪惡奶茶, 好想飲, 好想飲, 但其實唔應該飲。
唔知大家會唔會好似我咁唸, 有種奶茶佢一定用這種膠杯, 茶水姐姐放低後一兩分鐘會在杯面結了一片好似腐咁。咁我就會心裡偷笑, 因為我知依杯茶會好有茶味。我偷笑係因為這種奶茶係我“飛佛”。
如果去小店, 快餐店你食就是某種感覺和味道, 千萬不要用一些新興的茶餐廳來比較, 包括味道, 裝潢和衛生。這樣是不公平, 而且是不能比較的。
我地依C 奶仔好明, 依家依個年代其實做飲食生意堅唔容易, 由其係租舖, 我地好多時出去食飯只係食磚頭, 唉!仲有食材又貴, 真係難上加難。 所以我好欣賞小店, 他們的堅持, 付出和心機。