2022-04-13
難得放假,一支公重遊多年無去嘅堅尼地城,有地鐵可達確實令旅程更方便,但就少咗坐巴士可以沿途望下舊建築物嘅樂趣。卓記係我想試好耐但一直都未有食過嘅舖頭,皆因佢每日營業只到下午3點。為咗避開午餐時嘅人潮,特意提早於正午12點到達。餐牌係用箱頭筆寫喺白板(?)上,亦有過咗膠用顏色A4紙印嘅底面兩頁餐牌。舖願供應十幾款粥、即制有餡腸粉、油器同炒粉麵。我叫咗艇仔粥同炸両,盛惠$23,好抵食。艇仔粥係兒時味道,碎牛份量都算多,而且仲係用炸過嘅米粉包住再放入粥底,豬皮同水魷都有好多,不過碗粥就比較淡。炸両就略嫌條油炸鬼漏晒氣,咬落去好韌,而且啱啱上枱時都只係微暖,一啲都唔熱。事頭婆好殷勤,又問我要唔要胡椒粉或者甜/辣醬點炸襾。當日見倒唔少熟客同事頭婆傾計,呢種感覺係連鎖店永遠都做唔倒嘅。