2014-10-31 927 views
家人每次放工都會到西洋菜街搭小巴回家,每次見到有很多人在皇后冰室門外排隊候餐,家人便與我約定星期六到皇后餐廳一試。由於我們係7時左右攞飛,餐廳唔算多人,所以等了5分鐘便有位。一入去,餐廳既裝修採用左懷舊特色,牆上掛左不同既poster,裝修得幾有心思,令整間餐廳氣氛唔錯,唯一美中不足係餐廳播外國pop music,如果播番D粵語懷舊歌會更加有特色。分別叫左幾個set dinner,先黎既當然係羅宋湯和忌廉湯,羅宋湯偏咸,如果沾蒜蓉包一齊食就ok既。忌廉湯幾香奶油味,唔錯,但不論羅宋湯或者忌廉湯,份量太小了。之後到既係雞翼同田螺,雞翼是可樂雞翼,但完全食唔出有可樂味。田螺則沒有特別之處。到主菜,先來的是蕃茄焗豬扒意料,值得推介的是豬扒,選用的豬扒十分有豬味,哈哈,總之就不是那些只有雪味的豬扒,它採用的可能是新鮮豬吧。之後是鐵板牛肉飯,它很適合那些很愛熱食的人,因鐵板的關係,其熱氣勁度十足,味道亦不過不失。之後是肉眼牛扒,牛肉質素不算好,太薄,沒有太大咬感,而宜份量不多。總括而言,環境幾好,食物份量和質素有待改善。

總括而言,環境幾好,食物份量和質素有待改善。

羅宋牛肉湯
忌廉湯
蒜蓉包
可樂雞翼
法式焗田螺
2014-10-25
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)