2020-09-06
香港人對懷舊冰室,有特別的情意結, 今日間冰室提供好多懷舊經典港式食物, 及牆壁上顏色鮮豔的懷舊壁畫, 勾起了兒時的回憶, 令人再三回味。 全日早餐$51(吉列魚柳+餐肉+腸仔+薯餅+++太陽蛋+多士)全日早餐配料好豐富,吉列魚柳大件厚實 , 外皮炸到金黃鬆脆, 熱呼呼, 香噴噴, 令人垂涎, 仲有厚實肉腸、 惹味茄汁焗豆, 香煎午餐肉和 脆口薯餅, 牛油方包烤得十分 香脆, 還散發著牛油香氣, 最喜歡將茄汁豆及太陽蛋,夾入方包一起吃, 整成茄汁太陽蛋三文治 ,別有一番風味,還有爽甜沙律菜伴碟 , 令人食指大動。雞扒湯意粉+庵列+奶油多士 $55雞扒外皮煎得香脆, 湯意粉軟硬適, 與雞扒一起吃, 非常搭配 ,火腿奄列嫩滑細緻, 蛋香迷人, 配上脆卜卜奶油多士,滋味無窮。炸髀沙律 (下午茶)$39炸雞髀十分肥美, 雞脾炸到脆卜卜, 熱呼呼, 肉香四溢, 雞肉入口嫩滑多汁, 雞皮好 香脆, 平時不愛吃雞皮的我, 忍不住連雞皮都吃光了, 伴碟的沙律, 酸酸甜甜, 開胃又解膩。一口西多士 (下午茶)$30西多士一口size, 口感滑溜、軟綿, 傾下糖漿, 甜味的升華, 我的下午茶摯愛。 雪山紅
全日早餐$51
(吉列魚柳+餐肉+腸仔+薯餅+++太陽蛋+多士)
雞扒湯意粉+庵列+奶油多士 $55
炸髀沙律 (下午茶)$39
一口西多士 (下午茶)$30
雪山紅豆冰、菠蘿賓治( 特飲 跟餐+10)
紅豆冰, 杯面上面,放上一球雲呢拿雪糕, 賣相吸引, 拌勻後一起吃, 香甜滑溜, 配上口感綿密紅豆,啖啖窩心。 雜果賓治, 香甜美味,仲有啖啖菠蘿肉,散發陣陣果香,冰爽解渴,炎炎夏天, 不二之選。