2024-09-02
小漁港海鮮舫,位於荔枝角道133號(近雷春生附近),一去到門口見到一個大魚缸,好有舊香港情懷,係回憶嘅味道,行到入去店,原來都好多人,好彩我哋有訂位,呢度都係好多街坊嘅聚腳點一坐低先嚟一個冷盤刺身,有魚生、希靈魚、帆立貝、北寄貝,全部都搵含豐富蛋白質係我最鍾意嘅食物,然後一個熱盤係朝鹽魷魚鬚,鋪上一浸黃金蒜蓉,香脆可口跟住就會係我哋嘅主菜,原隻蒜蓉蒸龍蝦,首先將龍蝦頭放入去下層嘅粥底鍋,慢慢熬啲粥,以上層精出一隻蒜蓉龍蝦,呢度嘅服務非常周到,侍應會幫我哋調校好時間,等時間制一度,佢哋就會幫我哋打開蒸蓋,唔需要我哋動手,而且蒸出嚟時間啱啱好,龍蝦非常之厚身又彈口當然呢度係海鮮蒸,點會少得有貝殼三寶、魚、鮑魚、大蝦、扇貝,所有嘅海鮮食材都非常之新鮮,而且處理得非常之乾淨,完全冇腥味冇雜質,最後有個蟲草花蒸雞配烏冬,再配搭上時令蔬菜,蔬菜朔滿晒雞汁,唔需要調味都已經好好食最後唔少得個精華所在,當我哋蒸緊嘅海鮮嘅時候,啲海鮮汁牛晒落去下層嘅粥底鍋度,當我哋一打開見到,龍蝦嘅膏混埋鮮香嘅豬骨粥味,原汁原味,齒頰留香我哋一行三人都食到非常之飽,再加小酌兩杯啤酒,確實係一個聚腳嘅好地方,而且價錢都唔
我哋一行三人都食到非常之飽,再加小酌兩杯啤酒,確實係一個聚腳嘅好地方,而且價錢都唔貴,確實係一間性價比高嘅蒸氣鍋推介
地址:太子荔枝角道133號地下