2017-12-04
今日聽朋友介紹,去左荃灣食西餐!朋友上星期食完呢間既豬手,話大件夾抵食,餐廳氣氛又ok,好適合黎食野飲野傾下計!一入去餐廳,見到好多唔同鐵牌、裝飾,都幾Vintage!有高枱同普通枱坐,我地揀左高枱坐,好似有Feel d~ 睇完menu,除左試朋友介紹既豬手外,我地仲點左一份鮮蟹濃湯配帶子、一份洋蔥芝士煙肉焗薯皮同自選意粉! 首先黎左個蟹湯,喜歡食海鮮的話,點呢個蟹湯最適合不過,濃濃既蟹味,混入少少忌廉,整個湯質感夠哂Creamy同香口,帶子亦非常鮮甜!之後到焗薯皮,雖然得四舊薯皮,但每舊個份量、材料都絕無欺場,薯皮上包滿芝士、洋蔥同煙肉,口感豐富,係略嫌比較油膩。之後到自選意粉,我地揀左烤雞肉同芝士蛋黃汁,呢個醬汁平日好少餐廳有供應,亦好少食,但食落又幾特別,一d都唔奇怪,好重蛋黃味,又有忌廉味,同烤雞肉十分夾,不消幾分鐘,已經比我同朋友清哂!最後登場既係豬手,可能已經飽飽地既關係,覺得呢碟豬手真係極大碟,外脆內軟,仲有兩隻醬揀,同蜜糖,食落唔會太滯!不過個份量夠3-4個人食,岩哂一班朋友黎食,送下酒!整體來說,都真係幾大件夾食!仲可以慢慢坐,飲下酒!
整體來說,都真係幾大件夾食!仲可以慢慢坐,飲下酒!