2022-05-18
上星期五放工諗住chill一chill,去左位於灣仔既PIZZA BAR。顧名思義,即係一間有得食PIZZA又有得飲酒既BAR。未入餐廳,已經被門口既霓虹光管招牌吸引,而入到去裝潢充滿懷舊風味,好有七八十年代既感覺。😆我地今次就叫左兩款食物: 菲律賓豬手同埋莎樂美薄餅;仲叫左兩杯野飲:Fruit punch同埋Pussy foot。先講莎樂美pizza($117 regular size),pizza有分三個size:mini、regular同family size。我地兩個人叫regular覺得啱啱好。材料就有莎樂美腸同埋芝士,同傳統意大利薄餅有啲分別。呢個薄餅係薄批,而且係做到好似脆餅,咬落去好似薯片咁。如果唔鐘意意大利薄餅果隻煙靭感,呢度既薄餅一定唔會令你地失望!雖然係regular size,但莎樂美腸同芝士既份量一d都唔會少,咬落去啖啖都充斥著芝士同咸香既腸味,依家諗起都不自覺回味緊🤤同埋食薄餅最緊要一出爐即刻食,呢度既薄餅正正做到呢點👍🏻即叫、即整、即焗,我地食之前影左幾張相,但咬落去pizza仲係好熱,真係新鮮滾熱辣🤗之後要講既係菲律賓豬手($123)。平時德國豬手聽得多
我地今次就叫左兩款食物: 菲律賓豬手同埋莎樂美薄餅;
之後要講既係菲律賓豬手($123)。
平時德國豬手聽得多,菲律賓豬手真係第一次聽🤣
同平時德國豬手有少少唔同,店員好細心會將豬手起哂肉,同時豬皮都會幫你切開😍
豬皮炸得好乾爽同脆,質感同平時食乳豬既豬皮相似,真係好過癮😝肉質亦都好嫩。
呢度豬手同德國豬手最唔同既係佢地會配一個菲律賓風味既醬,點左佢地獨特既醬汁,更加突出豬手既咸香味👍🏻 真係好岩作為下酒小食~
至於飲品方面,Fruit punch($39)甜甜地,Pussy foot($39)就有好清新既檸檬味,中和薄餅同豬手既味道就最適合不過~好似我咁唔太飲得酒既都可以試下😆
總括黎講,作為90後既我地好難得係香港搵到一間咁有懷舊feel既餐廳。
而呢種懷舊感唔係就咁放幾件復古野就係,而係由門口招牌直到店入面裝潢擺設都一致地營造出復古感。
價錢以酒吧黎講唔算貴,食物都好有質素同特色👍🏻
如果鐘意有香港七、八十年代特色又想打下卡chill下既,一定要黎pizza bar😚