2018-10-27 2376 views
珠江酒家呢個名聽咗好耐,由於位置唔就腳,一直未有專誠去食。今次朋友生日話想食小菜,於是就提早卜定呢間懷舊中菜。附近嘅雷生春近年都活化咗,反而珠江酒家依然故我,保留歲月痕蹟,入面嘅裝修仿佛停留咗喺七八十年代,好有時光倒流嘅感覺。睇咗4頁餐牌,發現唔少特色菜。蝴蝶腩,鴨下巴,野山豬,豬雜煲等,都唔係出面咁易食到嘅。生炒骨酸甜味道啱啱好,好怕有時食到啲酸到乸喉嘅。每舊生炒骨都沾上足夠嘅汁,而且外皮都仲係卜卜脆。好開胃嘅前菜,青瓜墊底,配上煮得啱啱好嘅花蛤,再淋埋個酸酸辣辣嘅汁,好帶出花蛤嘅鮮甜,連青瓜都一舊唔淨全部食哂。值得一提嘅係,全晚冇人食到花蛤有沙,唔錯。好香美極味,小小咸,多多鑊氣。外脆內軟,辣辣地,好香口。蠔仔細細粒但好肥美,一層薄薄嘅脆漿,炸到粒粒分明,唔會痴埋一舊又冇穿冇爛,都幾考功夫。豬雜同蝴蝶腩都好入味。好濃嘅胡椒味,豬肚爽口入味,酸菜份量剛好,提鮮得嚟唔太酸。****全晚嘅菜都好夠鑊氣同比較重口味,上菜需時,眼見佢地人手唔多,我地都係慢慢邊食邊等。另外特別要小心階磚地滑,大家要小心啲行。
生炒骨
涼拌花蛤
美極鴨下巴
好香美極味,小小咸,多多鑊氣。
椒鹽九肚魚
外脆內軟,辣辣地,好香口。
蠔爽
豬雜蝴蝶腩
豬雜同蝴蝶腩都好入味。
潮洲胡椒豬肚湯
好濃嘅胡椒味,豬肚爽口入味,酸菜份量剛好,提鮮得嚟唔太酸。
****
生炒骨