2021-10-10 287 views
杜老誌大飯店(灣仔)#同朋友去完灣仔行街,朋友話試下呢間火鍋店。佢話呢間火鍋店之前是經營大排檔經典菜式,最近就正式轉型為火鍋餐廳營業,所以要試下。#我哋乘坐玻璃電梯上到七樓,可期間可以欣賞下銅鑼灣的景色,餐廳啲裝修另我大開眼界,出現了很多80年代的經典懷舊場面:例如麻雀館、桑拿中心、士多、機舖和夜總會等等,四周還掛滿了五光十色的霓虹燈招牌,很有懷舊氣氛。#坐下來店員先送上酸辣青瓜和鹽焗花生,最愛吃爽脆的花生。1)豆腐清湯$82:呢度嘅湯底款式多,今次叫咗個豆腐清湯,豆腐切成一片片,白色嘅湯底清清地,但卻很清甜。2)火鍋海鮮船(2位)$388:大大隻的火鍋海鮮船搬到我們跟前,簡直令人目不暇給,有大蟶子、大鮑魚、大蟹、脆肉鯇、鱔和花甲,蟹膏充滿在蟹蓋上,而且蟹肉大大舊,肉質非常鮮味;鮑魚和虾夠大隻,肉質爽口彈牙;花甲細細粒,但味道鮮甜;鱔片和脆肉鯇大大塊,夠新鮮,顏色晶瑩剔透,而且切得厚薄均勻,肉質嫩滑爽甜,肥美結實,非常彈牙!入口帶有點魚油脂的香味,建議大家真係要試下。2)鬼馬蝦膠$68:在打得非常香脆的油炸鬼內,釀入蝦膠,虾膠上上鋪滿蟹子,做成視覺上的享受,吃進口裏,油炸鬼依然鬆脆,虾
杜老誌大飯店(灣仔)
#坐下來店員先送上酸辣青瓜和鹽焗花生,最愛吃爽脆的花生。
2)鬼馬蝦膠$68:在打得非常香脆的油炸鬼內,釀入蝦膠,虾膠上上鋪滿蟹子,做成視覺上的享受,吃進口裏,油炸鬼依然鬆脆,虾膠彈牙,配去上粒粒的蟹籽,更有口感,味道不錯❗
3)粉絲$25:粉絲彈牙有咬口,吸收了湯的精華,非常滑溜,但又不會過腍,實在是美味到不得了❗