2023-09-17
美國朋友主動話要食呢間,作為香港人傾,我都未試過呢一間老字號。裝修好有香港懷舊特色,感覺以前嘅酒樓就係咁樣嘅間隔。蜜瓜瑤柱燉螺頭(秋冬) ($120): 對於幾時要飲乜嘢湯,冇咗媽咪喺度我真係唔係好清楚,好彩佢哋餐牌上邊有寫住邊一種季節適合飲咩湯,方便可以適時進補。一上堂嘅時候,已經聞到好大浸嘅鹹香味,佢哋加咗豬肉同埋好多瑤柱,真係好足料,蜜瓜香甜潤喉,好耐冇飲過撳香濃嘅中式湯!金菇瑤柱扒豆腐($120): 呢樣係我揀嘅,有印象細個喺酒樓食過,但係好似近來都冇乜見過呢一款懷舊菜,香煎豆腐,配上金菇瑤柱芡汁,識落熱辣辣,最啱就係送白飯($20)! 菠蘿咕嚕肉($140): 呢個係我朋友嗌嘅,佢話喺美國食唔到正宗嘅咕嚕肉,所以每一次去到中式餐廳佢都必點。呢度嘅菠蘿用上新鮮菠蘿,而且咕嚕肉係冇骨嘅,每舊啖啖肉,炸皮唔會過厚全部啱啱好,酸甜度亦都適中!總結:而家去得多新派食肆,其實間唔中離婚懷舊香港老餐廳都唔錯,真係食得返兒時嘅味道,其實呢啲舖頭喺香港真係買少見少,趁而家佢哋仲捱得住嘅時候我哋就應該好好幫襯去支持吓啦。