2023-07-13
今日出灣仔,原本打算去檀島食個午餐,但一望門口價錢,要$68~70一個餐,即縮,去咗行前多幾步,有超過廿年歷史,之前間中都有幫襯過嘅粥店食嘢,印象中呢間啲嘢一般,無咩印象深刻嘅食物,但勝在員工服務友善,而且價錢相對地經濟。呢間舖頭唔算大,但午飯時段仍有二成到一半係空位,所以坐落舒服唔會迫。由於無咩印象深嘅食物,所以叫咗我去粥店試食嘅必叫食物:及第粥、炸兩。唔好以為我咁大食,叫咗兩碟炸兩,留心啲睇,兩張相嘅炸兩,只係落醬前後嘅分別咋,由於太肚餓,所以起粥嚟之前,夾咗一嚿祭咗個五臟廟先。落單時,發生件趣事,話說我見到姐姐同緊另一檯落單時,示意我落單,咁我同佢講咗話要及第粥同埋炸兩,轉頭佢嚟我張檯度問我係唔係要豬雜粥,真係一時反應唔切講咗話要及第粥,講完之後,個人醒咗改返話係噃,及第粥即係豬雜粥,真係畀佢差啲考起。講返食物先,炸兩,大家有眼見,賣相完全唔吸引,咬落只有少少脆,但畀我感覺係好有家庭feel ,芝麻無炒香(話實,依家仲有幾多間舖頭會用炒香嘅芝麻畀客自己隨意摻?),腸粉雖然係涼(唔係冰凍)但唔嚡有質感,整體嚟講不過不失,唔食無損失。及第粥,單就賣相嚟睇,無葱絲無薑絲亦無炸花生,只有
及第粥,單就賣相嚟睇,無葱絲無薑絲亦無炸花生,只有生菜絲,食咗有粉腸,有豬肚,有肉片,有豬膶,但係無滑牛亦無及第粥常見嘅豬肉丸,留意佢哋個餐牌係有豬肉丸,但唔知點解唔落。
味道方面,每一樣都算腍,但若果豬膶可以生番啲啲,會更滑,粉腸硬身少少會煙韌啲;肉片夠滑,佢同粉腸一樣,食到鮮味出嚟,加上碗粥夠熱,食唔到有重味精嘅味,算係唔錯,埋單計$53,食得過。
後記:呢間嘢出餐嘅速度算係快,基本上5分鐘內,所叫嘅已經到齊,即使係生滾粥,都好快送到你面前。亦唔好以為最多得8成滿,以為無乜生意,查實好多外賣單。
雖然餐牌又飯同麵,但由我坐低到埋單呢段時間,無人叫麵食,叫飯嘅都只得一個客,所以都係叫粥會穩陣啲。
出到門口,望見佢哋嘅油器,尤其是油炸鬼,支支好似老人家咁姿勢棟起度,乜食慾都冇埋,或者會再有下次,但一定唔會叫油炸鬼。