2018-12-03
金記冰室係香港都算係幾出名的茶餐廳,係香港我諗大大話話都應該有10幾間分店,分店咁多自然唔會點擔心佢GE味道。今次同同事去開太古見客,係康怡又剛好見到金記,一於黎個快餐啦!呢間分店以依然以為懷舊風做主題,但懷舊得黎,裝修都幾乾淨整齊,而桌椅唔會排得密密麻麻,都幾寬敞,環境都比一般茶記好,仲有取票機,以防太多人時混亂。 我地6點45去食飯,7點幾之後超多人等位,我地真係好好彩。同同事兩個人叫左甜酸菠蘿生炒骨($70)、雜菌扒時蔬($68)、蕃茄牛脷焗飯($60)同埋黑松露炒滑蛋($70)。甜酸菠蘿生炒骨,好味, 好怕排骨係超多肥肉而一D肉都無,呢度GE排骨係啖啖肉,炸粉唔會太多,酸甜度剛好,唔會偏甜又或者太酸,咬落口仲脆脆地,配上青紅椒同洋蔥去炒,剛好中和肉GE濃膩感。雜菌扒時蔬,時下都市人多肉少菜真係好唔健康,所以見到有菜都特登叫黎食,希望可以平衡下。呢道菜用左白菜、冬菇、雞脾菇、秀珍菇、紅蘿蔔等去炒,味道剛好,夠哂健康。蕃茄牛脷焗飯,超多GE芝士鋪係面,再加止蕃茄醬,牛脷厚切,店家絕對唔孤寒,牛脷牛味濃,肉質彈牙,夠Juicy,炒飯底,食落去更加香口,開胃!黑松露蝦球炒滑蛋,慢火煮G
黑松露蝦球炒滑蛋,慢火煮GE半熟炒蛋,店家好體貼咁挑走哂D蝦腸先去炒,大大隻GE蝦仁,加左少少鹽同黑松露埋吊味,最後再係面加多一大匙黑松露!加左黑松露,成道菜個檔次即刻高左一層,而且更加色、香、味俱全,絕對值得一試!
提外話: 見到近離枱食左個鐵板燒(雜扒)份量超級多,大大份,味道香噴噴,侍應拎過都忍唔住,吸引住左,下次一定要食。