2024-03-25
海外朋友嚟香港玩🤩,當然要帶佢食吓啲懷舊港式茶餐廳的風味,但又唔可以太污糟🤤,所以我哋就選擇去沙田度食。 (5⭐️最高)紐西蘭肉眼扒(5⭐️)今次選了五成熟的肉眼扒, 因為煎之前做得夠鬆軟,所以入口即溶😍。 當中加入洋蔥,吸收了肉嘅精華,所以特別好食。而且意粉嘅份量都好足料🩷。 酥皮周打蜆肉魚湯(4.5⭐️)酥皮夠鬆脆,而且個蜆肉湯夠入味當中亦都包及薯仔粒同埋cream,飲落有咬口及滑😚男神粗麪(清湯)(5⭐️)當中有豆卜、牛肚、豬腸😋,牛丸、牛腩、蘿蔔及時菜。 我比較喜愛當中的牛丸及牛腩。牛丸爽口彈牙一啲都唔韌牛腩非常之入味。大大碗👍🏻,男士一定喜愛🤩。 永年大碗麵(蕃茄湯)(5⭐️)材料包豬腸、魚蛋、蘿卜、豬紅、豬皮、雞翼、雞翼尖、魷魚🦑、紅腸及時菜。 十款菜,真係可以滿足晒一次過嘅願望,而且亦都唔需要諗🙂↔️,自己有啲乜嘢想食😆。 小食-煎釀三寶街頭小食一定要食呢款啦~有苦瓜、辣椒🌶️、豆卜。 我比較喜歡佢嘅苦瓜,因為有少少鹹的魚肉配上甘甘甜甜的苦瓜,特別好味😎。奶茶🧋:甘香可口紅豆抹茶:香滑可口,紅豆🫘煮得夠腍
紐西蘭肉眼扒(5⭐️)
酥皮周打蜆肉魚湯(4.5⭐️)
男神粗麪(清湯)(5⭐️)
永年大碗麵(蕃茄湯)(5⭐️)
小食-煎釀三寶
奶茶🧋:甘香可口
紅豆抹茶:香滑可口,紅豆🫘煮得夠腍