2017-06-22
一直好少去九龍城搵食,怕交通唔方便,不過朋友生日,主角大哂,佢指定要來呢間。我最早到,以為搵錯地方,因為店面成間超市咁,唔講唔知原來裡面係餐廳Waitress帶我入去坐低,原來裡面別有洞天,超靚好似去左芬蘭小屋咁,個屋頂仲係尖頂,仲有個假火爐,突然覺得自己唔係身處香港,真係好舒服因為唔熟九龍城,所以太早出門搵巴士,點知喺鵝勁橋搭106,20分鐘就到所以我比約定時間早左勁多咁我緊係食住飲住等啦!Waitress推介我叫個火腿拼盤和芝士拼盤送下酒,佢話d火腿係西班牙黑毛豬,主要食糧係橡果,呢個牌子一年只出口1000隻,而香港係佢地獨家的。食落真係同出面食開的好唔同,香好多,油份夠芝士幾款都唔錯,不過我唔記得d名,個人喜歡有Nuts果款。終於人齊,飲返杯手工啤,好多選擇,花多眼亂,最後每人叫一款唔同的我地鐘意邊飲邊食,先叫了兩個Tapas-西班牙銀魚多士-燒鵪鶉肶銀魚多士送酒一流鵪鶉肶好滑之後店員推介了大廚自家制的蟹餅(2份)未試過喺出面食蟹餅會真係每啖都係蟹肉,唔係勁溝粉果d,落重本主菜壽星女至愛的龍蝦和帶子一個字:鮮Sea Bass係我至愛,試暈香港好多地方的Sea Bass,呢個唔錯,
怕交通唔方便,
不過朋友生日,主角大哂,佢指定要來呢間。
我最早到,以為搵錯地方,
因為店面成間超市咁,
唔講唔知原來裡面係餐廳
Waitress帶我入去坐低,原來裡面別有洞天,
超靚
好似去左芬蘭小屋咁,個屋頂仲係尖頂,
仲有個假火爐,突然覺得自己唔係身處香港,
真係好舒服
因為唔熟九龍城,所以太早出門搵巴士,
點知喺鵝勁橋搭106,20分鐘就到
所以我比約定時間早左勁多
咁我緊係食住飲住等啦!
食落真係同出面食開的好唔同,香好多,油份夠
芝士幾款都唔錯,不過我唔記得d名,
個人喜歡有Nuts果款。
終於人齊,飲返杯手工啤,
好多選擇,花多眼亂,最後每人叫一款唔同的
我地鐘意邊飲邊食,先叫了兩個Tapas
-西班牙銀魚多士
-燒鵪鶉肶
銀魚多士送酒一流
鵪鶉肶好滑
之後店員推介了大廚自家制的蟹餅(2份)
未試過喺出面食蟹餅會真係每啖都係蟹肉,
唔係勁溝粉果d,落重本
主菜壽星女至愛的龍蝦和帶子
一個字:鮮
Sea Bass係我至愛,試暈香港好多地方的Sea Bass,呢個唔錯,而且算幾抵食。
最特別係呢個黑啤焗豬仔骨,
好特別,用黑啤調味,小小酸唔覺得濟
全晚High Light黑松露什菌釀燒春雞係我今晚最喜歡的,勁香,切開裡面係黑松露什菌真係好好食,而家講起都想即刻再食。
我為左呢隻雞,唯有再黎九龍城啦!
不過原來交通都冇我想像中咁唔方便啫為食又冇計啦!
美中不足係Menu上有幾款食物都冇,
不過可能小店經營,
所以如果大家想去,都係訂位講埋要食咩。