2018-01-30
今日朋友聚會,揀佐黎又一城呢間GREYHOUND CAFE。其實之前經常性經過都誤以為係西餐廳,主要因為佢個裝修環境,今日一黎先知原來係一間切切實實食泰國菜既餐廳。呢類餐廳其實都幾適合一大班朋友黎食,可以點多幾樣野咩都試下。試岩邊樣特別再同女朋友黎橕下枱腳﹗我地一共四個人,揀佐個招牌單骨雞翼、三式迷李漢堡、鮮蝦金針姑白汁寬面、特色椒鹽蝦同埋炸雞先黎係一個招牌脆炸單骨雞翼原來單骨雞翼係代表佢中間切開一半,不過可能因為咁所以做得都幾脆,但又唔油,而且保持個肉汁,非常惹味,難怪話係招牌菜。再黎三式漢堡都算幾特別,三個漢堡都用唔同配菜,分別係士多啤梨、茄子青瓜同埋芝士煙肉。不過就正正係咁,都唔知點分好,最後我揀佐個芝士煙肉,味道唔算特別驚喜,但個包都算幾脆。鮮蝦金針菇白汁寬面呢個算係咁多樣唯一一樣比較西式既菜啦,味道唔錯,但就真係無乜泰式成分,蝦好鮮好嫩,汁都好濃味。極速清曬特色椒鹽蝦又係蝦,我地成班都好鐘意蝦同雞,而且仲係炸野。呢個都幾特別,炸到外皮非常鬆脆同香口,再點埋D 特色醬,係幾有泰國FEEL,雖然我好似未係泰國食過泰式辣炸雞又黎炸雞,不過呢個有D 唔同,無骨,同非常JUICY,佢仲
先黎係一個招牌脆炸單骨雞翼
再黎三式漢堡
鮮蝦金針菇白汁寬面
特色椒鹽蝦
泰式辣炸雞
聽朋友講呢間餐廳以前經常要排隊,所以都有幸可以成班人黎到呢度試下。下次一定會再黎食佢地既炸雞﹗