2020-01-30 617 views
咦!咁似對面果間三河屋嘅?冇錯,姊妹店是也!話說我地好想食三河屋,一點九左右,行到門口,店員叫我地去對面果間,因為三河屋收2:30,呢間收3:30,好彩有得食咋!食左三次,三次質素都冇變!keep得好好!雖然沒有大裝修,卻不知為何坐很幾舒服!打開餐牌好多野想食,因為價錢合理!上幾次食過雞泡魚乾,天婦羅拉麵,芝士年糕,池魚開邊燒,仲有次次都食嘅三文魚刺身同鰻魚飯。雞泡魚乾好食又易咬,三十多元,咁平的情況下竟然係我食過最好食嘅!天婦羅麻麻,粉漿溝得厚,唔推介。拉麵你唔好講究同拉麵店果d比,以三十多元一碗來計,平食之選好值得食。芝士年糕入面的芝士係較流質,奶味較重,好食。池魚開邊燒,我覺得平平無奇,身邊果個就好歡喜,我覺得冇咩肉食,而且燶左些少,中評!今次叫左一口芝士,其實同年糕入面芝士一樣,一人吃三粒有點悶,除非多人分享,如果唔係建議叫番年糕,多重滋味!講番今日食嘅三文魚,切條狀,但好厚,咬下去好有口感,而且魚油味重,旁邊有鹹香的海帶,好少地方食到這種,棒!至於鰻魚飯,先數份量,好大碗,兩個餓鬼叫左一碗飯兩個小吃極飽!附一碗味噌湯,普通啦有野濕下個口咁囉!睇過有食評話覺得唔夠汁餸飯,我覺得

三文魚刺身

至於鰻魚飯,先數份量,好大碗,兩個餓鬼叫左一碗飯兩個小吃極飽!附一碗味噌湯,普通啦有野濕下個口咁囉!睇過有食評話覺得唔夠汁餸飯,我覺得夠汁!不過先自聲明我個人食得偏淡,所以有鰻魚那口飯我會較多以白飯拌,至於淨飯那口一定要有半口掛汁,完全做到有餘!飯不算煲得太靚,日本米通常吃下去粘口得黎粒粒分明,但這裡偏腍,但不是爛飯,無損我享受的雅興!重點鰻魚,超厚身,魚身不是非常彈牙,但勝在啖啖肉,滿口香味,非鰻魚汁香,而係魚肉香,啖啖滿足,咁大碗$88係值嘅!
鰻魚飯
$110 (Lunch)
三文魚刺身