2019-02-01
雖然呢間係炮台山嘅一間日本小店,但係夜晚都會滿晒座😯好彩我哋早啲嚟坐低,唔係嘅話就冇位啦。晚餐牌都有好多選擇:有炸物、有刺身、有熱食...呢度都係主打熱食,所以冇壽司。首先叫晚市定食嘅話都會有前菜送,今日係粟米紫菜薯蓉。個薯蓉係凍嘅,唔係好似西式嘅薯蓉,係比較有口感嘅,同埋佢加咗黑椒,所以會食到有黑椒味,比較清淡。呢個係見到牆上面貼住推介嘅單點🐔炸雞($65 五件)好大舊嘅雞😯,一開始以為係細細舊果D。炸得好味,D漿唔係好厚。差唔多每次都叫呢個🐷沖繩炸豬排($98 淨食)真係大過隻手😆女人一個人食唔晒😅個脆皮都唔係好厚,但係唔係好鬆脆果種,有點硬嘅口感。塊豬排好腍同埋厚,唔嚡。🐟鰹魚刺身凍蕎麥麵 ($98)第一次食鰹魚刺身,所以覺得個味比較特別,唔係幾啱我口味😅但係刺身好新鮮,都有五件。蕎麥面冇乜味,但係係一條條,唔會黐埋一齊,點D凍豉油就好味。🍛日式咖喱牛肉飯 ($68)份量好大,成座山咁,但係個咖喱得個甜味冇乜咖喱味😓,呢個餐就唔係幾好。🐷酢味噌燒豬軟骨熱烏冬($78)有好多舊豬軟骨,豬軟骨都腍,但係就會比較乾同埋冇乜汁,因為佢係燒嘅做法。佢個汁係甜嘅,有蜜糖味。我哋五位總共$63
前菜: 粟米紫菜薯蓉
單點🐔炸雞 五件
🐷沖繩炸豬排
差唔多每次都叫呢個🐷沖繩炸豬排($98 淨食)
🐷沖繩炸豬排
🐟鰹魚刺身凍蕎麥麵
🐟鰹魚刺身凍蕎麥麵 ($98)
🍛日式咖喱牛肉飯
🍛日式咖喱牛肉飯 ($68)
🐷酢味噌燒豬軟骨熱烏冬
🐷酢味噌燒豬軟骨熱烏冬($78)