2020-03-23
布袋澳呢個地方,講真一啲都唔方便, 揸車嚟到要泊車,如果你太新手都有排驚, 因為佢會教你喺條斜路度泊上石壆 ,講真唔係個個得。而喺我嘅心目中,當你要咁唔方便去一個地方,佢一係就啲嘢就獨一無二,一係就係又平又靚又抵食,但係好老實,呢度兩樣都唔係,景又唔係特別靚, 畀大家睇下景先。就係咁一個內灣景講食嘢啦,呢度自稱 墨魚專家,睇開我食評都知我係一個長洲長大 嘅漁村仔,對海鮮要求非常高, 今日同外父外母老婆黎,我叫咗佢哋去揀海鮮,因為如果你畀我揀,我樣樣都揀唔落手,咁佢哋揀墨魚,花甲, 墨魚兩食三百幾,炒花甲 168我冇法子唔稱讚廚師嘅刀功, 講真由細到大我喺長洲食呢個大尾魷做刺身,都係習慣厚切。佢呢塊刺身薄到真係嚇得死人,而且佢好似好大碟 ,但係其實成兜都係冰,只係面一片係墨魚,呢度四個人大概每人夾三片就冇曬。因為墨魚刺身厚切唔係關於成本大左係關於墨魚係食其爽口,你切到咁薄佢個爽口會完全畀你破壞咗第二碟係椒鹽墨魚,因為呢個係厚條,食得返墨魚嘅爽口,好食嘅可能我小人之心,我真心覺得兩碟加埋係冇一隻墨魚咁多肉, 不過佢又應承係一隻,同埋最後我看到一個景象, 等間同大家分享,大家都可以分享下有乜
就係咁一個內灣景
因為墨魚刺身厚切唔係關於成本大左
係關於墨魚係食其爽口,你切到咁薄佢個爽口會完全畀你破壞咗
第二碟係椒鹽墨魚,因為呢個係厚條,食得返墨魚嘅爽口,好食嘅
可能我小人之心,我真心覺得兩碟加埋係冇一隻墨魚咁多肉, 不過佢又應承係一隻,同埋最後我看到一個景象, 等間同大家分享,大家都可以分享下有乜諗法
呢碟168嘅花甲,我覺得係好食嘅,啲肉煮得啱啱好,完全唔柴,花甲份量亦都好足, 四個人食得好滿足嘅
海皇豆腐湯, 裏面有蝦有魚有豆腐有菜,又係四個人飲唔曬,一兜份量好充足,好飲,不過說穿了都係味精湯啦
生炒排骨就係生炒排骨
呢個炒油麥菜炒得啱啱好,我覺得係好食嘅,份量亦都充足
埋單四個人around 1000蚊
你話係咪好貴,又唔係貴
但係山長水遠入嚟
我哋係好檢點咁叫咗兩樣海鮮
我相信如果瘋狂叫
每人300-400啦,係咪好好食 ,我覺得正常, 唔係嗰種食完會大叫好好味呀嗰種, 所以我真係覺得特登入嚟嘅話就有啲費時失事,佢有套餐嘅,三千幾蚊圍, 唔貴