2023-05-16 81 views
今天再次大家分享一下一間我好鍾意嘅布丁燒呦呦鹿鳴🍮之前佢喺葵芳嘅分店,我響前面食評有提過,今日經過旺角,口痕又去旺角間分店買咗嚟食😂布丁燒是一種傳統的日本甜點,由於口感獨特,而家越來越多人自己整👍但點都整唔返好似呢間舖頭咁高質✨🥥椰爺布丁燒 (椰青味)首先,試咗佢嘅招牌嘅椰青味,布丁燒外觀呈現金黃色🟡,表面有微微的焦糖色,看起來非常誘人。當一咬下去,椰香與布丁焦糖配搭出一種清甜嘅感覺。內裡滑嫩的布丁,一如既往入口即化,保持水準🙌🏻🥂Baileys布丁燒我見呢隻口味嘅布丁燒隔離會有一支試管仔BB Baileys咁可愛所以買黎試試🥰食之前用支試管仔「吱」D Bailey 入布丁,食落有濃郁味Bailey同之前清香既椰青味成強烈嘅對比,係成年人先懂得享受嘅美味😉另外,布丁燒的製作過程也非常講究。首先,製作布丁的時候需要選用優質的奶油和鮮奶🥛,再加上適量的糖和蛋黃🍳,經過攪拌和煮沸後,就可以得到一層香甜的布丁。接著,將布丁放入鬆軟的麵糰中,以水浴法💧🔥焗制一小時使得麵糰和布丁完美地結合在一起。✨✨如此高質既布丁燒而家仲做埋散水餅撳,為同事留下一份美好的心意💖

🥥椰爺布丁燒 (椰青味)

🥂Baileys布丁燒