Restaurant: Tin Lung Heen
Info:

2021-09-02 1652 views
話說因為有公司資助😆有5000蚊去食米芝蓮餐廳🤤其實睇左《有啖好食》既摘星之旅好耐,係芸芸中菜館裡面,最終揀左「天龍軒」。(因為女朋友喜歡食中菜)餐廳位於102樓,搭lift上103樓再落一層。酒店只接受安心出行,訂位時收線生已經提醒當晚男士的Dress Code,以及幫忙預訂了招牌菜- 「蜜燒西班牙黑豚肉叉燒」 (需 24 小時前預訂)訂位時有問可否坐窗口位,不過要book到9月底,收線生表示remark到時睇下有無空位👍🏻不過當然係無位啦😂坐低我地先點左第一輪試下食物份量同資素先窩貼大蝦多士 $156 評分 8.5/10 好香口既多士,蝦味十足,炸出黎但無油林林感覺(食過坊間某d餐廳,食完成口油),配埋甜酸醬,更好味。果然係食評推介熱門之一 👍🏻👍🏻👍🏻 自己本身特別喜愛食蝦多士,要求算高,所以呢個都會嚴謹 d評分 蜜燒西班牙黑豚肉叉燒 半份 - $200評分 7.5/10之前睇過youtube定食評,大廚話係試過晒隻豬全部部位黎整叉燒,發覺呢個部位係最好(好似係肩膊位?)。食落叉燒汁味濃郁,但不覺肥膩。叉燒咬落比較腍,可能同部位有關,的確是有點與眾不同。 👍🏻👍🏻👍🏻不過唔太有
話說因為有公司資助😆
有5000蚊去食米芝蓮餐廳🤤

坐低我地先點左第一輪試下食物份量同資素先

窩貼大蝦多士

窩貼大蝦多士 $156
評分 8.5/10

蜜燒西班牙黑豚肉叉燒 半份 - $200
評分 7.5/10

之前睇過youtube定食評,大廚話係試過晒隻豬全部部位黎整叉燒,發覺呢個部位係最好(好似係肩膊位?)。食落叉燒汁味濃郁,但不覺肥膩。叉燒咬落比較腍,可能同部位有關,的確是有點與眾不同。 👍🏻👍🏻👍🏻不過唔太有喜出望外感覺

脆皮燒三層肉 - $138
評分 6.5/10

頂層塊皮的確好脆口,咬落第一啖係咬到呢層「脆」味,係聽到有聲,第二層係肉,第三層係膏,由頭到尾三個唔同層次,無太大肥膩感,呢個頭盤算不過不失啦

蒜蓉蟹味菇炒蟶子皇

蒜蓉蟹味菇炒蟶子皇 - $218
評分 7.5(+0.5) /10
呢隻蟶子既配菜比較簡單,但菇同蒜再調味去炒,好夾個味。師傅仲好細心將蟶子分開三份,唔駛自己切 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻蟶子必須要夾埋菇呢d配菜一齊食,否則味道太單調
(0.5分係我無夾埋配菜一齊食)

炸釀鮮蟹蓋

炸釀鮮蟹蓋 $ 298
評分 7/10

呢個菜都係必食推介之一,第一次食呢道菜,好喜歡大啖大啖食佢d蟹肉,個喼汁配落去都幾夾,只不過蟹肉鮮味不太突出,呢道菜不過不失,可能自己期望太過

片皮鴨半隻

片皮烤鴨半隻 - $498
評分 7 (-0.5 )/10

我同女朋友都極喜愛食片皮鴨,份量比我想像中少好多,味道又唔係比坊間其他突出。扣分係分量個度同價錢既比例,令成件事性價比低左,或者係我唔識食又或者食材問題哈哈

珍珠洋蔥爆和牛

珍珠洋蔥爆和牛 - $688
評分 8/10

第一啖食落口,先食到洋蔥既香氣,調出黎醬汁,同和牛份外夾🤤食材原因,和牛的確唔算好多舊,但每舊都唔算細粒,唔係個d 一口牛粒黎。和牛入口完全唔韌,咬落好鬆軟,口感一流 (食材嘅原因,所以落小小心機都可以好好食我覺得)性價比就見仁見智喇

百合紅酒炆和牛面頰

百合紅酒炆和牛面頰 - $292
評分 8/10

呢個紅酒汁無珍珠洋蔥和和牛果個咁燶,紅酒煮牛都唔係第一次,所以一定係夾到個味而擺出黎賣相都非常吸引。女朋友覺得唔夠腍,相反我覺得呢個口感岩岩好,個人覺得呢個性價比高d 哈哈

東坡肉

龍軒東坡肉 - $150
評分 9.5/10

東坡肉係我地第一round 點菜時點,但係叫到第二round 野先上菜,不過唔緊要🤣 點菜時侍應建議點一份切開一半,兩人share👍🏻份量岩岩好,女朋友全晚最喜歡食既一道菜😂
醬汁甜而不膩,東坡肉三層好鮮明,平時好怕食因為好肥真係😂😂😂入口即融又唔肥真係好好味⭐️而且成價比都高🤪高分😆👍🏻

花酒鴛鴦螺 油潑酒香螺片拼香酒辣螺花

花酒鴛鴦螺-油潑酒香螺片拼香酒辣螺花
評分6(+0.5)/10

Er….螺片比較啖味,辣花螺都okay,但可能見到個名個彈期望較高,所以有落差
0.5分加俾杯白蘭樹下😂叫呢個包一杯

花雕蛋白蒸蟹拑

花雕蛋白蒸蟹拑 - $338
評分 10/10

黎之前已經知呢個係必食推介⭐️蟹拑係食過最大隻😂相信大廚處理隻蟹拑有用莞茜,不過係好淡莞茜味(個人不太喜歡莞茜),可接受😄蟹味極度新甜🤤配搭蒸蛋白,剩係睇個蛋白就知火喉掌握到爐火純青,不偏不倚,唔會太老🤤賣相都👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻蛋白中都仲有蟹肉,淡淡既花雕並無喧賓奪主,反而令蟹肉同蟹拑鮮味更出😌大概要令海鮮既鮮味更出,經常都會用酒或者辣😌Anyway呢個真係必食🤪

楊枝甘露

香芒楊枝甘露 - $98
評分 7.5/10

個芒汁好好味,有芒果既甜同鮮味,師傅仲係面放在塊薄荷葉,wow,好清新,個配搭唔錯!不過唯一美中不足係柚肉有d酸,影響左成個口感😭本身想試鴿蛋腐竹露同蛋撻,但真係好飽了😣😣😣😣

最後感想:
服務同環境絕對係5星級,侍應們都好細心,例如建議適當份量,上菜時為你切開,上菜速度等等。環境就唔駛講,好舒適,同隔離台距離都有番咁上下👍🏻
食物黎講我俾4星😂仲有進步空間既🤪
好啦今次既摘星之旅就完滿結束喇😂😂😂多謝大家收睇🤪🤪🤪🤪
2021-08-31
$2300 (Dinner)
窩貼大蝦多士
珍珠洋蔥爆和牛