2018-05-11 308 views
自問都食過唔少日本料理,對食日本野唔可以話好叻,但應該都算略懂少少,大致分類為,前菜、刺身、壽司、鐵板燒、煮物、楊物、燒物、浜燒等等,而日本餐對食材非常講究,加上擺設精緻,廚師刀功烹調技巧,故一頓高質素嘅日式料理往往收費頗高!自己亦試過某些打著名人效應嘅所謂高級料理,除左覺得係「粉絲扮魚翅」之外,仲覺得嘥錢嘥時間!最近去左尖沙咀「一喜日本料理」,樓上舖,係我近期食過最值得推薦的,首先內在環境唔可以講係富麗堂皇,但好有自己風格,你會發現好多detail位簡單又和諧的精品,店主應該花了不少心思自家釀製的梅酒,一直吸引著眾多食家,用來配搭日式料理,一絕,好喇,言歸正傳,講番食物先,今次決定比左個budget由佢發辦(我先唔講幾多budget),自己坐定定等食,其實大家下次可以試試,因為若然你未知會食D乜,往往有估唔到嘅驚喜牛舌串⭐️⭐️⭐️雞軟骨串⭐️⭐️⭐️⭐️日本青椒串⭐️⭐️⭐️串燒係水準之作,火喉恰到好處,厚切牛舌脆面金黃,內涵剛好確保肉汁鮮嫩。雞軟骨咀嚼需時,當中你會發覺調味相當出色,濃淡適中,非常驚喜。日本青椒串,燒物以蔬菜作結絕對係平衡,亦見廚師的心思💕花笛鯛刺身⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️活赤貝刺身⭐️⭐️⭐️
自問都食過唔少日本料理,對食日本野唔可以話好叻,但應該都算略懂少少,大致分類為,前菜、刺身壽司、鐵板燒、煮物、楊物、燒物、浜燒等等,而日本餐對食材非常講究,加上擺設精緻,廚師刀功烹調技巧,故一頓高質素嘅日式料理往往收費頗高!

簡單又和諧的精品,店主應該花了不少心思

牛舌串⭐️⭐️⭐️
雞軟骨串⭐️⭐️⭐️⭐️

日本青椒串⭐️⭐️⭐️
日本青椒串,燒物以蔬菜作結絕對係平衡,亦見廚師的心思💕
花笛鯛刺身
花笛鯛刺身⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
活赤貝刺身⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
簡直係一件完美嘅藝術品

花笛鯛魚原條上,盡顯廚師刀工,擺碟就如完美的藝術品。店員未放上枱已經搶晒Fo , 期待嘅眼神立即化為興奮嘅笑容,看得令人心花怒放。單是目測已經知道肉質爽脆,入口更加鮮甜無比,五⭐️享受。

活赤貝刺身亦係無得彈,廚師輕介幾刀,更加可以細心咀嚼,口感味道超凡呢。

左口魚邊壽司
左口魚邊壽司⭐️⭐️⭐️⭐️
左口魚邊肉質爽甜,一條左口魚只能提供兩塊魚邊,物以罕為貴,配合來做壽司剛好🍣
京都醬油牛肉鍋
京都醬油牛肉鍋⭐️⭐️⭐️⭐️
一輪刺身過後,來一個溫暖的牛肉鍋真是最合心意,京都醬油湯底充滿日式風味,除了主角的牛肉好吃,就是湯鍋裏的菇菌配菜都給我倆一一掃清👍👍👍
日式煎餃子
日式煎餃子⭐️⭐️⭐️
日式煎餃子穩穩陣陣,但這個時候對我們的肚皮來說,確實有點多啊,倘使不是太飽,一定覺得更美味。

同場打卡, Facebook朋友超多讚,內心沾沾自喜,埋單一看,1000元內更加滿意極了,吃一頓飯的快樂,平貴不是重點,物有所值才是真理。
$500 (Dinner)
花笛鯛刺身
左口魚邊壽司