1K
天氣冷加上很想食熱辣辣嘅食物保暖,火鍋必定係我同朋友的首選,今日來到旺角一間酒店大廈內的火鍋店「Canton Pot」,餐廳闊落而且座位舒適, 三五知己或者一大班良朋嚟打邊爐就最好不過。農曆新年為咗獎勵自己我哋就食咗一個價值1288蚊嘅龍蝦鍋套餐, 包括有湯底是龍蝦伊麵鴦鍋,一邊是番茄龍蝦湯底,以另外一邊就係清湯龍蝦湯底,食火鍋前先嘆一下番茄龍蝦湯,味道十分鮮甜,有很香濃的龍蝦鮮味。食材主角是原隻新鮮龍蝦刺身,size剛好2人份量,龍蝦肉軟綿綿,加上刺身豉油及wasabi,非常可口。新鮮鮑魚仔已切成一片片,輕灼數1分鐘就可以食,爽口夠彈牙。阿根廷紅蟹超大食,肥美鮮甜,食咗一隻十足滿足。肉類方面有豬、牛、羊,個人喜歡牛多一點,因為油脂分佈平均,肉質腍嫩,啖啖牛肉香。桂花蚌多爽脆新鮮,白花海參雲腿釀蟹鉗香口彈牙, 松茸野菌福袋食到滿口鮮菌味,響鈴合格正常,野生竹笙、山藥及有機甜粟米是健康食材好新鮮。稻庭烏及冬田園菜籃是最後淥的,因為可以吸引所有精華,味道更加濃郁。最後點了冰糖燉雪梨作結,滋潤一下,我哋二人都十分滿足, 捧著肚子回家。