2009-04-08 11 views
眼見荃灣又有間新餐廳開喇﹗就走去試菜啦﹗諗住初初見佢開張就同同事2個人走去試,門口似西餐廳,入到去先有dd越南feel。正當我地諗緊想食咩既時候,有位肥姨姨介紹我地食個越南檬要,但我同事好醒目,佢叫我叫第樣食(先賣個關子)。後來我叫左個鮮茄牛腩筋湯河,我同事就叩左個生牛肉湯河﹗2杯熱檸茶﹗點解要賣關子?原因係響我地黎既之前有一個客人因嫌等個檬要等得太耐撇左,到個檬要到既時候先發覺個客唔見左喇﹗所以當見到我同我同事黎果陣係咁諗想食d咩既時候,就介紹左個走佬麵俾我地食,點知我地唔賣帳,就算姨姨極力推介話新張期內加6蚊有你著數既特飲,我地都唔肯要,堅持要2杯熱檸茶就係咁既原因喇﹗我地率之等左20分鐘後2碗麵到喇﹗我果碗鮮茄牛筋河,除左頭果啖湯係好勁蕃茄味之外,成碗都搵唔到半粒蕃茄,咁我就諗.....會唔會係做左湯底呀?再睇返d餸....即係牛筋...得3件,就係全碗既賣點喇﹗而我同事果碗生牛肉河仲搞笑﹗點搞笑?就係d牛肉不特止熟過9成,仲厚過10蚊銀兼又咬又扯都食唔到,真係食到冇野好講﹗正當我地等緊個麵既其間眼見有好多人入黎幫襯,而果碗賣剩麵就推介左俾我左手面既3位師奶既其中1位喇﹗講到底,
點解要賣關子?原因係響我地黎既之前有一個客人因嫌等個檬要等得太耐撇左,到個檬要到既時候先發覺個客唔見左喇﹗所以當見到我同我同事黎果陣係咁諗想食d咩既時候,就介紹左個走佬麵俾我地食,點知我地唔賣帳,就算姨姨極力推介話新張期內加6蚊有你著數既特飲,我地都唔肯要,堅持要2杯熱檸茶就係咁既原因喇﹗我地率之等左20分鐘後2碗麵到喇﹗我果碗鮮茄牛筋河,除左頭果啖湯係好勁蕃茄味之外,成碗都搵唔到半粒蕃茄,咁我就諗.....會唔會係做左湯底呀?再睇返d餸....即係牛筋...得3件,就係全碗既賣點喇﹗而我同事果碗生牛肉河仲搞笑﹗點搞笑?就係d牛肉不特止熟過9成,仲厚過10蚊銀兼又咬又扯都食唔到,真係食到冇野好講﹗正當我地等緊個麵既其間眼見有好多人入黎幫襯,而果碗賣剩麵就推介左俾我左手面既3位師奶既其中1位喇﹗講到底,你要俾個賣剩麵再推介返俾個客消左佢,好心都將碗麵整返熱佢先俾人食丫,但係佢地冇咁做到,仲要係個客order完後7分鐘就攞俾佢食,點知個女人就發現碗麵係暖既唔係熱既,阿姨姨先攞返碗麵入去話幫你再整熱d,咁樣做生意咁唔老實兼唔醒目既點樣繼續做落去呀?仲張張枱都話有你著數先至叫你加6蚊叫特飲咋﹗就咁單叫要12蚊架﹗真係有你著數先介紹你咋﹗試下啦﹗真係有你著數架﹗...車﹗著數?有幾著數呀?又唔係唔使錢﹗6蚊唔係錢黎架﹗有幾著數唧﹗
不過.......呢件事都係響佢地開張左冇幾耐發生既﹗依家係點?我就唔知喇﹗見其他食客推介咁多野食,可能係當初岩岩開張未搞掂唧﹗我諗依家應該好好多喇卦?希望餐廳負責人注意注意﹗改善餐廳既質素,唔係既話,d食客就最現實架,好食就繼續食,唔好食就1次夠,以後都唔使旨意再黎食﹗切記切記﹗
$40 (Lunch)