2010-09-22
星期日, 回西貢一轉. 之後經彩虹出返市區, 順道亦打算與父母飲下茶. 當巴士駛經彩雲, 就不如在彩雲邨, N年前, 西貢居民想係市區擺酒時既勝地, 彩雲邨的彩龍大酒樓.小時候, 也跟過鄉親父老黎呢度飲結婚酒. 當年的環境已經忘記了. 現在, 裝修新穎了許多. 加了皇宮兩個字更添氣派. 非連鎖既屋邨酒樓中, 仲要係領匯既威逼下, 算是搞得有聲有色了. 而且同區往往要上山落斜, 相信區內人都不會為了飲茶而走得太遠. 雖不用等位, 但也要企係檯邊, bea住準備埋單的茶客, 霸位.霸到位. 眼明手快的侍應即時過來執檯問茶. Set好檯, 拿起點心紙. 看看遠處個個自己攞點心, 當然, 出去攞最開心. 回想小時候, 搶走點心咭, 兩3個小朋友衝出去找點心車, 煎炸野既點心檔, 食乜自己決定, 自己攞到就攞埋位, 攞唔到就稍後由嬸嬸送來. 成檯點心, 由我們幾個死靚仔負責, 是何等的滿足啊. 是次只拿了4個點心, 有我最愛的燒賣, 一份雞扎, 一份鴨腳扎同老爸至愛的叉燒包. 燒賣, 咬落鮮甜. 肉粒, 肥肉非常明顯. 蝦味香肉味香. 燒賣做得出色, 連我阿媽都要說句讚.雞扎, 足料味美, 芋頭
雞扎, 足料味美, 芋頭大大條, 夠膍夠粉. 雞肉嫩滑. 魚肚彈滑又夠綿. 只是滑既主要成因是多油. 若不是油太多, 又足料, 味道夠鮮, 也是一道夠讚的點心.
鴨腳扎, 自己沒有食, 但看見父母滿足地吮腳趾. 想必是有返咁上下好味. 自己沒有吃, 又沒有搜集多資料, 不作多評.
叉燒包, 是新潮的細細隻叉包. 一籠三隻剛剛好. 叉燒餡. 沒有多加叉燒醬. 汁雖不多, 但肉多. 蒸好的包, 亦有部份已經爆汁爆左出黎. 味道甜美蜜味.
我同家人飲茶, 例牌的至少有一碟粉麵飯. 在特價紙中找到了茶遠排骨米. 賣相不錯. 米粉煎成一餅餅的, 上身軟, 下身硬. 可是放入口時, 覺得成口都是油. 味道美而清淡, 搞到成口油就是美中不足既地方.
自己出去Cashier結帳的, 此屋村酒樓, 好local, 好街坊. 但又不乏富麗堂皇既感覺. 屋邨人, 擺大酒. 請街坊食飯的一豪門夜宴. 這兒的確不錯.