2019-10-27
在香港工作的韓國人普遍都對香港人不禮貌,來香港工作賺香港人的錢,但佢哋好多又不學廣東話,只會講英文。還有相當一部份在街上或餐廳對香港人黑口黑面,十年前在中環M88及韓雅林都受到韓國人和韓國侍應不禮貌的對待,今次又遇到韓國人涉嫌種族歧視香港客人的例子有次入去呢間鋪頭食嘢,見到啲價錢貴到不得了,個餐牌好黃,好殘舊。坐低見到啲黑口黑面的韓國女侍應不願招呼本地人。我唯有大聲喂佢,指住個吉杯佢先至識得斟水,呢間鋪頭的韓國女侍應對香港人不瞅不睬,又不懂得香港的語言,好多香港人投訴去韓國旅行都遭受無理對待,韓國服務員又唔鍾意講英文,但為何韓國公司去香港開公司搵香港人錢反要要求香港職員識講韓文,又要香港服務員對韓國人恭恭敬敬,按韓國文化服務佢哋?等了15分鐘一個人都冇,之後立即起身走。一個貌似經理的香港老伯好驚訝問我們為何要走,我話"你哋啲韓國女侍應涉及種族歧視香港人,唔通仲留喺度貼錢買難受?"佢就好唔好意思道歉,但我們都不會留在這些涉嫌種族歧視的地方,根本韓國食物非常單調,乏善足陳,仲要我比咁貴價錢去受氣?上次去V-Point食炸雞,臨走前有兩個韓國女客人唔排隊入𨋢,之後又要出𨋢先,離開時又阻住我們
上次去V-Point食炸雞,臨走前有兩個韓國女客人唔排隊入𨋢,之後又要出𨋢先,離開時又阻住我們的去路,她們左香港居住但一啲都唔會尊重香港人,所以我立即用廣東話大聲指責佢哋無禮的行為,佢哋先知道這裏原來不是韓國而是香港,以及不應用韓國服務員對待香港遊客的態度去對待主流香港人!不要同我講什麼每個民族有好有壞呢啲廢話,我在香港真係好少見過一個對香港人友善的韓國人,所以我以後將盡我所能避免食非香港人開設的韓國餐廳,以免受到種族歧視和無底對待