2018-04-18 52 views
每次去到大阪,都會食當地既章魚小丸子同大阪燒。返到香港成日都好掛住佢地今日終於比我搵到啦!我哋今日去咗尖沙咀嘅花丸,去到已經坐滿人,枱同枱嘅空間好大,好適合慢慢食同傾計,舒服!我叫左個飛魚子章魚丸+1個盛合御好燒,同埋一個鹽味牛肋肉。店員小姐再介紹咗一個可以消肉感油膩感嘅小食俾我哋,叫八爪魚番茄醃漬。裏便係有番茄青瓜洋蔥夾埋八爪魚一齊食,配買青檸檬汁感覺好清新。新感覺,值得一試。好快侍應小姐已經笑容滿面咁樣遞埋啲材料上嚟,教我地點樣整章魚丸。指住個圖同材料同個爐,圖文並茂咁逐個step 解釋,好細心。嘩哈哈哈哈!終於完成左我人生第一粒DIY章魚丸!好開心!唔知係咪自己整,所以覺得佢特別好味! 之後我哋見隔離枱日本人玩得咁開心,我地又開始整我哋個御好燒。原來要整到好正宗好靚仔唔係咁容易,不過中間可以享受同honey 玩一大輪cooking mama,玩鬥創意,都已經夠Sweet!而且味道好好食,可能係因為材料好豐富啦,又豚肉又海蝦又章魚又八爪魚。最後食埋佢加海鹽牛肋肉,啱啱好。大滿足飽晒,滿載笑聲中完結。

我叫左個飛魚子章魚丸+1個盛合御好燒,同埋一個鹽味牛肋肉。