2016-05-24 1585 views
平時外出食飯多,好少煮食,外食就要特別搵菜來食,否則隨意食,可能一星期也食不到菜,毒素就積在身體,很不健康。蔬果有好多好處,除了吸收纖維幫助排毒,也有多種維他命礦物質。今日本來想去食餃子屋,不幸又遇上休息日星期二,是自己忘了,午飯時間周圍都多人,但見天恩有位給我一個人坐,又有我喜歡的菜食,份量不少,就食呢間啦。叫四餸餐可以任食飯、薑飯、粥,我不愛飯就食粥啦,個粥有腐皮一齊煲,有少少香味無咁dry。湯就係青紅蘿蔔湯,雖然無肉煲都好夠味,好清甜,都幾大碗,滿足。餸方面有椒鹽雞丁,應該炸左好耐放到好淋,但裡面的素肉幾香,都有d 似肉feel。油麥菜好青綠,西芹黃椒好爽,喜歡這兩個菜不油膩,南瓜煮淋了好香甜,仲有豆卜吸晒d南瓜汁,好正。 整體黎講,我喜歡它少油少煎炸,但若果口味再清少少,減少少鹽,咁就更健康啦。(野食不算咸,只是個人較愛清淡)

$38 (Lunch)