2019-11-16 163 views
以前成日都好鍾意食雞蛋仔,不過唔係間間雞蛋仔都好食,好多間粒雞蛋仔中間都空心,只係食個脆皮。但我鍾意外面又脆皮,中間又多軟綿綿爆滿的餡。以前讀書我成日都幫襯媽咪雞蛋仔,人大左估唔到原來係返工的地方附近都有間媽咪雞蛋仔,好開心呀。所以即係要幫襯下。媽咪雞蛋仔有好多唔同口味,仲有唔同口味既野飲,款款都好想試。所以同朋友點了一人一款雞蛋仔,一人一杯野飲,再開心share一下。點了的雞蛋仔有紫薯蕃薯雞蛋仔。紫薯系列是期間限定。雞蛋仔好大底。外皮好脆又熱辣辣,因為全都是即點即製,所以要等候一會。中間的餡料好多,清楚看到紫薯跟蕃薯的軟心。吃起起來呢款雞蛋仔都幾飽肚。味道仲好香好濃。同埋超多餡,滿滿的。好好味。另一款點了斑蘭紅豆。整底雞蛋仔都帶點綠綠的斑蘭色。吃起來帶點點斑蘭味。十分特別。第一次吃斑蘭口味的雞蛋仔。而且中間好多軟綿綿又香的紅豆。好滋味。都是粒粒雞蛋仔都是滿滿的。所以食雞蛋仔都唔係食空氣咁,是會飽肚的。除了雞蛋仔外,仲點了兩杯飲品紫薯牛乳。飲起來好香好濃既紫薯味。呢款都係冬日版的期間限定。我呢個紫薯fans當然是必試。紫薯混和了牛乳真係又香又滑,好好飲呢。另一杯是宇治抹茶牛乳豆花。飲起

點了的雞蛋仔有
紫薯蕃薯雞蛋仔

紫薯蕃薯雞蛋仔。紫薯系列是期間限定。
另一款點了斑蘭紅豆。
斑蘭紅豆

所以食雞蛋仔都唔係食空氣咁,是會飽肚的。
除了雞蛋仔外,仲點了兩杯飲品
紫薯牛乳

另一杯是宇治抹茶牛乳豆花。
宇治抹茶牛乳豆花

飲起來抹茶味好香濃,最特別的是每啖都會飲到清清甜甜的豆花。所以感覺是似在吃豆花一樣,仲配埋抹茶底咁的。好好味,個配搭又幾新鮮,又幾好飲。

呢度真係有超多唔同款式既雞蛋仔同飲品,我諗食咩都研究左好耐。買一底雞蛋仔再加杯飲品,飲品仲可以減4蚊。唔錯唔錯!
2019-11-12
$50 (Tea)
紫薯蕃薯雞蛋仔
斑蘭紅豆