2008-11-25
2008.11.22 (六) 早兩個月曾到斜對面既雲南米線開餐路經麻辣川,不知何解竟將之遺忘得澈底﹔收工前上 OR 搵食,見此店大比數笑面專誠到訪,到達時才晃然。店小小乾淨企理光猛,樓面阿姐友善,主剔麻辣小辣,亞姐提議先試小小辣以免吃不下﹔推介既麻辣牛腩,亞姐細心先問是否需要另上,當然好喇 ~ 唔該晒﹔牛腩夠淋味濃(超正),竹笙有利吸取麻辣湯送進口爽爽甜甜口感不錯。主嫌小小辣不到位,相信對我來說應該夠有餘。我看圖揀了豬潤大腸米線雞湯底($26),雞湯清甜﹑米線幼滑﹑鹵水大腸冇肥膏冇異味炆得入味(正)﹑豬潤薄切但仍”鞋”口(麻麻地),雞湯雖清甜但麻辣能為味覺增添刺激感,而且麻香味重亦是我鍾情麻辣既原因(愛麻不受辣真難搞),倘若帶點花椒八角的香味更錦上添花。香草雞翼($20/4隻),平排既雞翼外層佈滿香草賣相精緻討好﹔可是香草粒稍為硬,滿口”銀住銀住”既感覺(不太好受)及超級藏牙隙(唔"了"牙都唔得)﹔而且雞翼醃得唔夠味,相信下次來唔會再叫香草味。