2022-08-06 72 views
#星星之食評 🇮🇳 🇮🇳 🇮🇳我好掛住印度嘢呀!之前我大概一個月會去兩次印度~因為我有request飛印度機!所以其實印度菜我都成日食㗎!每次食都覺得好似返咗屋企咁~ 最近有終於去咗食餐豐富嘅印度餐~ 突然間發現原來都好耐冇食~🧡 🧡 🧡戈爾市場石榴水及德里香料水醬餅頭盤出來係六支test tube 🧪加六個脆餅~一睇個賣相就覺得可愛吸睛~食法係揀一個試管再倒落脆餅到,然後再一啖放入口,感覺脆脆又有酸甜,好開胃!之後我仲試左兩種口味一齊倒!薄荷又帶點紅石榴甜味~唔錯~🧡 🧡 🧡輕盈牛油咖哩雞&蒜香芝士烤餅Butter chicken係我去印度必食嘅一道菜~今次見到我係一定要嗌!咖哩香濃加埋牛油味,融合埋個雞,食得返我去印度嘅感覺~以前我去酒店成日嗌嘅~有咖喱一定要叫烤餅~呢個烤餅真係冇得輸,芝士夾喺烤餅嘅中間,食落嘅幸福感覺~🧡 🧡 🧡勒克㛴羊腿咖哩羊腿咖哩我認為係必點嘅其中嘅一味餸!呢隻大羊腿佢係大件~但佢切出嚟唔靭,好快就可以將佢啲肉切出嚟~食落口嫩滑又入味,都係配烤餅一流!🧡 🧡 🧡煙燻雞塊印度人都鍾意香口嘢,而叫Chicken tikka就最好不過啦!用鐵板上一出到嚟已經非常香
#星星之食評
🇮🇳 🇮🇳 🇮🇳
我好掛住印度嘢呀!
之前我大概一個月會去兩次印度~
因為我有request飛印度機!
所以其實印度菜我都成日食㗎!
每次食都覺得好似返咗屋企咁~
最近有終於去咗食餐豐富嘅印度餐~
突然間發現原來都好耐冇食~
戈爾市場石榴水及德里香料水醬餅
頭盤出來係六支test tube 🧪加六個脆餅~
一睇個賣相就覺得可愛吸睛~
輕盈牛油咖哩雞&蒜香芝士烤餅
Butter chicken係我去印度必食嘅一道菜~
今次見到我係一定要嗌!
咖哩香濃加埋牛油味,融合埋個雞,食得返我去印度嘅感覺~
以前我去酒店成日嗌嘅~
有咖喱一定要叫烤餅~
呢個烤餅真係冇得輸,芝士夾喺烤餅嘅中間,食落嘅幸福感覺~
勒克㛴羊腿咖哩
羊腿咖哩我認為係必點嘅其中嘅一味餸!
呢隻大羊腿佢係大件~
但佢切出嚟唔靭,好快就可以將佢啲肉切出嚟~
食落口嫩滑又入味,都係配烤餅一流!
煙燻雞塊
印度人都鍾意香口嘢,而叫Chicken tikka就最好不過啦!用鐵板上一出到嚟已經非常香,出晒煙咁睇到都好想即刻食,加埋皮到有啲燒焦,簡直香上加香~食落雞柳都嫩,香薰雞肉最岩襯冰凍嘅啤酒~
烤羊肉串
鍾意羊嘅朋友不妨試試烤羊串,加埋檸檬汁,又係一個香口之選~
加爾各答烤牛肉串
望到個名又再思鄉,
Kolkata帶給我一個有一個難以忘記嘅凌晨~
Transit有蚊,要望住cleaner清潔,
放工想即刻返屋企瞓覺~
Btw,講返個牛,
同平時食嘅牛有點唔同,比較乾身,有少少辣,加埋香料嘅襯托,好有印度風味嘅牛~
甜品
叫咗個古加拉特芒果乳酪,
有點甜,質地有啲似cheese cake,
甜度係類似Mango Lassi嗰種,我食得出有印度感,
因為以前商務艙其中一杯Wellcome drink就係Mango Lassi~
另外仲叫咗加爾各答甜奶球,
呢個係傳統印度甜品,佢仲要係自家製,
口味有啲同香港甜品唔同,
唔知點解甜奶球食落感覺有啲似豆卜,
吸收糖水精華再咬落去,
想感受印度地道嘅朋友可以試吓~
來一個緬懷之夜,
食一道又一道似曾相識嘅菜~
唔知我幾時會再去印度呢~
🧡 🧡 🧡
Gomes’ Gastropub (中環)
中環半山堅道58-62號地舖