2023-08-07
呢間鐵板燒係我今年食過最吸引嘅餐廳,用料好新鮮,師傅手藝都好好,菜式創新創意,而且環境好舒適今次試左臣Omakase($1080),令我讚口不絕,加多$300下次我會試吓龍蝦!首先,前菜清新開胃,先食白粟米再食蜜車厘茄。接下來已經有熱食,龍蝦汁蒸蛋配紫蘇葉,龍蝦汁果然好濃厚,加入蒸蛋味道即刻昇華👍之後有是日新鮮嘅海鮮,北寄貝配上海苔湯,係新鮮海苔煮嘅湯汁,加上北寄貝嘅鮮味,好清甜😋接下來呢道係好有噱頭嘅火花表演,煙薰吞拿魚老天配紫蘇葉,呢個係吞拿魚比較稀有嘅部位,經過煙燻之後帶有餘香😋北海道帶子配蝦煎炸,好酥香嘅味道👅南非鮑魚配鮑魚肝醬,食到新鮮嘅鮮甜,但牙嘅鮑魚一啲都唔難咬,彈牙又濃厚金目鯛配酸菜魚汁咁創新嘅食法,我都係第一次😍竟然出奇地夾,而且花椒嘅酸辣麻停喺口腔配上嫩畫嘅魚肉,齒頰留香😛大蝦配蟲草花忌廉醬,加上大蝦膏做出嚟嘅醬汁汁,邪惡又鮮味😝原來鵝肝配上蘋果醋係天作之合,平時嘅肥膩一掃而空!酸甜開胃嘅蘋果醋加上鵝肝嘅油脂香,一試難忘,之後再咬啖冰菠蘿解膩,好吸引🤩
北海道帶子配蝦煎炸,好酥香嘅味道👅
大蝦配蟲草花忌廉醬,加上大蝦膏做出嚟嘅醬汁汁,邪惡又鮮味😝