2019-03-19
今日約左男朋友同細佬黎荃灣睇展覽,距離展覽館還要行好一段路,我地經過依間沐白小農台式飲品店,每人買左杯過口癮-餐牌都多選擇,大家都心大心細唔知飲咩好。最後我地經職員推介及選擇招牌之選😬-🌟沐白黑糖波霸鮮奶 黑糖紋路不規則又獨特土幾吸晴。 拿到手後第一樣要做的,就是相機食先😆 然後才捨得把飲管插上喝一口。除了用飲管邊攪拌邊喝。職員教導亦可先均勻地搖動杯身,讓鮮奶與黑糖波霸鮮奶充分的融合。每樣方法的風味都不同。鮮奶濃醇香滑,甜而不膩,配上底部Q彈的慢煮黑糖珍珠,有嚼口不單調。-🌟大甲芋頭鮮奶 男朋友很愛吃芋頭,有關「芋」的食品他都愛。 這杯同樣標榜冇添加色素,選用台灣大甲芋頭,芋泥份量,芋頭顆粒有口感。芋香與奶香相互配合,好好飲👍🏻-🌟沐白紅茶 細佬不愛奶類製品,他選擇簡單的紅茶。精選斯里蘭卡紅茶搭配台灣決明子。決明子是養生食品,有清肝明目的功用。茶香醇美,解腻又健康。-
🌟沐白黑糖波霸鮮奶
🌟大甲芋頭鮮奶
🌟沐白紅茶
細佬不愛奶類製品,他選擇簡單的紅茶。