2010-11-30
中國會既自助餐只係星期六午餐先有,因為好爆,所以要一早訂位。有幸地被邀請黎依間私人會所品嚐全港獨一無二既純中式自助餐,小弟真係榮幸非常,感激萬分。第一次黎食已經愛上佢既食物,更順理成章成為我最喜愛的buffet添。一入就被好靚既老夫子漫畫圍繞住,非常親切。感受到中國會咁支持本地創作,好感動。到達十三樓,一出門就有幾位姐姐仔熱情地幫我地收摭,帶我地入坐。唔知係咪陰天既關係,室內既燈光比較暗。行入餐廳時,經過一個好有五六十年代feel既電話間,擺放住轉輪式既電話,好似時光倒流咁。接待處其他既裝飾擺設都好靚,其中一個係圖中既"美女魚池"。餐廳入面既格局好似舊式茶樓,尤其係頭頂嗰把風扇。大家留意吓,連侍應們既服裝都係同一個style架,真係非常襯托中式自助餐個主題。點解一個最怕自助餐既我會咁欣賞依餐呢?好簡單:用料新鮮質優,食物攞出黎時好夠滾熱辣,好多重要係即叫即做;增添食物時更會不時推出新菜式,好有驚喜。 冷盤有皮蛋,煎糕,鍋貼,豬腳仔,薰蹄,叉燒,芋角,咸水角,蓮藕餅等等:因為依類食物太易飽肚,所以小弟當日主攻其他熱食。唔忍得口既我見到D皮蛋色澤咁靚又咁流心都食左半隻:mmm... 超
冷盤有皮蛋,煎糕,鍋貼,豬腳仔,薰蹄,叉燒,芋角,咸水角,蓮藕餅等等:因為依類食物太易飽肚,所以小弟當日主攻其他熱食。唔忍得口既我見到D皮蛋色澤咁靚又咁流心都食左半隻:mmm... 超級糖心,自己喺街真係未必買倒。
熱食當然唔少得喺西方人眼中最中式既點心啦:新鮮蒸出黎,皮薄餡靚唔黏牙,味道唔錯。
小菜都有好幾款:咕嚕肉,琵琶豆腐,翠玉瓜炒牛肉,炒雞絲配花膠絲,鵝掌(應例為大餸?),鮑魚菇唐生菜等等:煮得好夠鑊氣;雖然一路喺暖爐上,但係肉質唔會因而變乾變老,獻汁又唔一pat pat;青菜都有好幾碟選擇,愛食菜既哥哥話非常清脆爽口,"正菜"?
肉食中最出眾既都可算係片皮鴨:獨立既檔位有專人帶住手套企喺到為客人"片鴨",加醬油同大蒜包製。隻鴨重有煙出架,所以"片鴨"絕對唔容易,應該幾辣手。鴨本身唔肥,亦唔嚡,咬落好juicy;如果大家好似我咁怕食包食飽,係可以叫哥哥仔淨比鴨肉,甜醬,同大蒜既。
嘩,好多海鮮呀:原條蒸魚,鮑魚,蟶子,避風塘炒蟹,乾煎蝦碌等。海鮮係最值回票價既,唔使問,小弟更係食到唔停得口啦。所有海鮮都好鮮甜,一d都唔腥,煮得亦唔會過熟,冇得彈。大家最好襯熱食,因為好搶手架。
一定要向大家推介既係個粥檔,即叫即煲,粥料真係好足料,有豬腰,豬膶,豬紅,豬皮,牛肉,豬肉,雞肉,肉丸,墨魚丸等等比大家揀。唔怕膽固醇高既朋友一定要叫返碗蝦膏粥黎試下:粥底本身好夠味,蝦膏好鮮甜,真係冇得頂,媽媽既favourite也。
粥檔隔離係粉麵檔:都係即叫即做;雲吞麵,肥牛河,魚蛋米,諗到既差不多都有。
最特別既係有師傅即場表演拉麵,叫一碗拉一碗:拉麵好彈牙,湯底好清。其實拍左兩段影片,大家請先欣賞part 1:
唔鍾意食粥同麵唔緊要,因為有生炒糯米飯:炒得好乾身,好香,同好入味。
甜品都好多款:有好甜既生果(當日最正既係芒果),煎推,牛油皮蛋撻仔,椰汁糕,紅棗糕等等。最正既係即撞豆腐花,有專人分,所以桶內既豆腐花唔會爛哂。熱辣辣既豆腐花清香嫩滑,正!
後記:
1) 值得一讚既係每當有客人唔小心整跌食物時,好快就會有人清理,效率奇高;地方永遠都有人觀察住,唔會污糟,非常衛生。
2) 好難得小弟食中菜唔會口乾到要飲汽水,証明就算有味精都唔多。
3) 剛剛從友人口中得知中國會既自助餐比較大酒店既貴,真係有少少吃驚。不過人地真係比好多新鮮海鮮大家食bor。當然,如果佢提供埋魚翅同燕窩,我諗會重爆囉。
4) 嘻嘻,唔知大家覺得在下用新相機拍出黎既相係咪好靚呢?!用左新學既"立體一掃全景功能"同"合成淺景深效果"架。