2018-09-09
焱丸係我最喜愛既餐廳之一,最近第一次去大阪就試左一間磯丸水產。格局雖然差唔多,價錢平好多,但就真係好難食🤢~~海鮮燒得乾,甲羅燒又得個甜字無蟹膏香,一路都好掛住香港既味道,忍唔住貴都要再黎食啊。✨蘋果燒酌($58):每次黎都飲燒酌,今次記得叫少冰喇,蘋果味出好多~感覺清新容易入口。✨鹽檸檬highball ($58): 呢個係wishky + soda+鹽檸檬, 味道幾夠"哽",都係交番比男士🤣。不過我個佬平時唔飲開酒,飲左半杯話眼訓,食飽又話要番屋企。。。😤✨蟹籽蟹肉薯仔沙律($78): 先食個沙律打下底,本身係薯仔既超級fans~~~呢個撈左大量蟹籽,同蟹肉,口感脆卜卜,個底仲有爽口沙律菜同車厘茄,味道唔錯幾開胃。✨焱丸號壽司($158): d 料多到好似山泥傾瀉一樣~好誇張😆入面有三件,每件都好想食,兩個人真係唔知點分。✨右邊係紫菜+蟹柳, 點埋沙律醬好好味。 中間係吞拿魚蓉+蟹肉,蟹肉都幾鮮味。✨海膽+三文魚籽就最吸睛,海膽好滑好creamy, 而且好鮮甜。三文魚籽就大大粒脹卜卜,夠晒咸鮮👍🏻 真係好想一個人獨吞晒一碟。✨蟹味噌甲羅燒($68): 必食推介!黎焱丸一定要食佢個甲
✨蟹味噌甲羅燒($68): 必食推介!黎焱丸一定要食佢個甲羅燒,超好食👅 入面有蟹肉,蟹籽,蟹膏,鵪鶉蛋~~~蟹膏味超濃郁,記得加埋青瓜絲食,"索索"聲口感更加豐富。
✨刺身5盛($280): 全部都好新鮮好厚切😍除左繼續encore 海膽, 三文魚都真係好肥美,入口充滿油香。 帶子加左青檸感覺更加清新,鮮味更加突出, 油甘魚都非常爽口。
✨龍蝦湯: 湯係麵豉湯,足料有好多豆腐同海帶。龍蝦仔雖然細細隻,但都幾彈口同算有鮮味。
✨海鮮炒飯($78): 材料全部都切到細細粒,有蘿蔔粒,好mini 既魷魚,蝦,青口等等,食落煙煙韌韌。呢個只有鹽同黑椒調味炒,食落清清地都ok, 係飽肚之選。
✨帆立貝燒: 呢個係我第二至愛😍我地叫左兩款,一款海膽,一款三文魚籽。
✨海膽帆立貝燒($85): 火喉啱啱好,帆立貝好鮮甜 , 連入面d 湯汁都唔好錯過,帶甜既海鮮醬油,加上d 青椒味好特別。入面既菇同青椒都索晒湯汁,好juicy~~個椒有少少辣,仲隻隻辣度都唔同~好過癮。
✨三文魚籽帆立貝燒($80): 呢款其實都差唔多,只係換左做三文魚籽同金菇。不過熟既三文魚籽變晒白色,感覺有d 似食緊魚眼😂,所以我覺得海膽好食d, 熟既海膽另有一番風味👍🏻
✨雖然埋單都甘甘地,但真係幾好食☺️。食材新鮮,磯燒海鮮有店員專門幫你燒埋,控制好時間。而且下晝黎人流唔多,可以坐幾耐都ok~~~