2017-08-02
星期五口寡寡想食d濃味d既野 搵下搵下就黎左呢間叫做「香湘辣妹」既餐廳試下喇 我同朋有book左7:30 既枱 去到見到已經差唔多full哂 所以要記得book枱喇! 首先睇番個menu先啦 好多菜都係偏辣既 食辣既朋友就有福喇! 留意番! 香港比較少有得食既小龍蝦呢到都有!而唔辣既功夫菜呢到都有得食!人睇menu個時仲有個開心大發現! 佢所有菜都以周杰倫既歌名去命名☺☺好得意不過可惜我朋友個日有d唔舒服 所以我地就嘗試下d唔辣既菜喇 首先一黎就點左客例牌燉湯先! 係粟米蘿蔔豬骨湯,清甜而不膩,仲一點味精都冇添,飲完一點口渴既感覺都冇,唔錯!之後上菜就係呢道甜酸鴨,酥炸炆淋左既無骨鴨件再配上酸甜適中既甜酸醬 個醬同鴨配合得好好 送飯食可以話係一流 而個飯係用熱辣辣既砵仔送上 感覺地道👍🏻然後係呢個蝦扯蛋 簡單d黎講即係蝦蒸蛋 一般出街食既蛋係好多時都會蒸過火 但呢到竟然冇 仲滑過我d皮膚😼 有小朋友必點再黎係呢d土豆炆排骨 ,嘩! 呢個菜不得了 個味係同大陸農家菜既口味係100% match🙀 初初睇以為係加左忌廉既令到佢有咁既顏色 但原來唔係 係佢真係炆足咁耐而變成咁

留意番! 香港比較少有得食既小龍蝦呢到都有!

而唔辣既功夫菜呢到都有得食!

不過可惜我朋友個日有d唔舒服 所以我地就嘗試下d唔辣既菜喇

再黎係呢d土豆炆排骨 ,嘩! 呢個菜不得了 個味係同大陸農家菜既口味係100% match🙀 初初睇以為係加左忌廉既令到佢有咁既顏色 但原來唔係 係佢真係炆足咁耐而變成咁既顏色 個薯好濃郁 好入味😋

最後既主菜係呢咪炒花菜! 係! 就係你上深圳食農家菜食到既花菜 本身有少少驚佢咁多辣椒仔會好辣食唔落 但好彩一d都唔辣 仲好香 係花椒既香味 而已仲咸香十足 因為我留意到佢係用咸肉粒去炒 而唔係落味精 順道一提 花菜origanic架 😎 我地清哂碟

但食飯點可以冇甜品喎 所以我地都係咁依叫左個麥芽芋頭酥餅黎試試 好有芋香得黎有埋麥芽糖粒粒 香得黎又夠煙韌 再加上外層新鮮炸好既外層 成件事好prefect池👌🏻
總結黎計 原來唔食辣都可以吃得咁香👅 咁可想而知你食得辣有幾好味啦 下次朋友好番我地實會再試多次 亦都介紹比你地試下👍🏻👍🏻