2016-06-03
小妹同個朋友"馬小姐",超過大半年冇見,再次相約就約喺茜廊食下午茶都聚聚舊。我地大約5PM先到達,店內已冇乜客人;坐低翻翻餐牌,小妹決定叫個"生炸雞脾配薯條",而馬小姐原本想食西多士的,但原來此店冇西多士提供,所以佢叫左個"烤雞扒番茄湯煙斗粉配煎蛋蒜茸多士"。決定好就嗌落單啦~但侍應話炸雞脾墳晒啦 小妹唯有轉食"什菌天使麵"再加一人一杯"綠茶雪糕日本紅豆冰"什菌天使麵好快就黎左,份量其實都比較少,好多菇類但成碟麵都好油淋淋,菇類多數都好滑同有咬口,反而係個天使麵唔多幼滑 之後再黎GE係飲品X2,個雪糕真係有好香GE綠茶味,白色部分小妹覺得係忌廉黎架,因為比較杰、冇椰香但有少少雲呢拿味,可能天氣太熱(呢2日最高氣溫都有成33度),所以即使喺有冷氣GE室內,個雪糕球都會極速溶化而馬小姐個餐,真係等左好耐,都有成15分鐘先上檯,小妹試個少少,個煙斗湯粉個湯係羅宗湯黎架帶點辣辣地,個煙斗粉唔會煮得太淋,有咬口 係個雞肉好鞋好乾
Other Info. :
餐廳6點開始做晚市,小妹同朋友到達時都已經係5PM,食埋野傾一陣偈,當時就快到6PM,但店內依然係吉檯比較多,有個男侍應一聲不響黎到我地張檯,快速收走我地檯上D碟同紙巾,好似用行動表明不滿我地食完野都仲唔走咁\../