2017-11-13
今晚同老公去一年一度的中環盛事-香港美酒佳餚節! 咁啱佢喺西環呢邊放工,咁我哋就喺西寶城到先食個early dinner先啦!地鐵開通之後, 過嚟西環真係好方便。西寶城就係香港大學站外面! 但原來西寶城入面都冇乜食店可以選擇。仙跡岩係最早期進駐香港的台式食府,係我中學時代放學經常都去hea的地方,充滿回憶!點菜都係用呢張格仔紙!,10幾年不變。甜不辣$29甜不辣,讀音近似日式天婦羅tempura, 即炸墨魚餅。墨魚餅好彈牙,帶有少少辣味, 旁邊有甜醬,是一道又甜又辣的香口小食。台風大塊雞$29大大塊雞扒,粉漿很薄,炸得非常鬆脆。台式滷肉飯$43滷肉略嫌有點乾身,油香不足,很開心的這裡遇到了醃蘿蔔和滷蛋。招牌小兵哥三牛麵$59一碗麵有齊牛展,牛筋,牛肉,煮得夠腍。湯底雖然有色但比較清淡。 惠顧飯麵用半價換購了一杯重量級苿香珍珠奶茶$15!!!食飽飽回憶完中學年代,就搭小巴飛奔入去中環海濱,準備入場品嚐美酒。
點菜都係用呢張格仔紙!,10幾年不變。
甜不辣$29
台風大塊雞$29
大大塊雞扒,粉漿很薄,炸得非常鬆脆。
台式滷肉飯$43
招牌小兵哥三牛麵$59
惠顧飯麵用半價換購了一杯重量級苿香珍珠奶茶$15!!!