2020-12-15 1546 views
女生們睇韓劇都愛呼喚「Oppa! Oppa!」其實我就偏愛成熟的아저씨 (大叔/Ahjussi)😜~ 不過更愛既當然係韓國🇰🇷既美食啦~ 一年多無去韓國了,炸雞!燒肉!牛肉飯!豆腐鍋!甜品! 呀~~~~ 🥺我真係通通都好掛住呀⋯⋯!好在~ 我最近發現大角咀有個大叔可以幫我解下相思之苦~😆 佢真係叫✨My Ahjussi 내 아저씨💖, 係一間韓式又帶點西式的cafe~ 店內裝修以花海🌸及粉紅色為主,充滿浪漫氣息💕,真的令人感覺身處韓國的cafe,亦係打卡一流的好地方~ Menu係簡潔的純文字~ 英文韓文兼備~👍🏻而且仲有個素食menu, 好細心~其實呢度食品種類都幾多,有炸雞、pizza、飯同意粉等等.... 係我地揀緊野食既時候,店員已送上三式前菜~😆經過一番掙扎~ 好! 🙋🏻‍♀️可以order la~🔸牛油果🥑炸豆腐沙律份量足、大大碟~ 沙律菜新鮮,以日式芝麻醬做dressing~ 😍最驚喜係d炸豆腐,外層超薄粉漿、內層豆腐嫩滑富濃豆味~ 😂我真係忍唔住喪食d豆腐之後先食菜!🔸黃金鹹蛋炸雞🍗(半份)喂呀!極度邪惡呀!即叫即炸熱辣辣!呢度既大廚處理炸物技巧的確很不錯!
女生們睇韓劇都愛呼喚「Oppa! Oppa!」

店內裝修以花海🌸及粉紅色為主,

前菜

😆經過一番掙扎~ 好! 🙋🏻‍♀️可以order la~

🔸牛油果🥑炸豆腐沙律
牛油果炸豆腐沙律

🔸黃金鹹蛋炸雞🍗(半份)
喂呀!極度邪惡呀!
即叫即炸熱辣辣!呢度既大廚處理炸物技巧的確很不錯!👍🏻炸雞的外層炸漿亦係薄而酥脆,內裡雞肉juicy嫩滑,件件濃厚的鹹蛋黃味🤤🤤 呢度雞件仲包咗雞全翼呢!
店員更會細心地送上手套🧤等你食得更滋味!
黃金鹹蛋炸雞

🔸卡邦尼煙肉泡菜意粉🍝
本身好鍾意食卡邦尼意粉,又好鍾意食泡菜,😋估唔到呢2樣食材加埋又出奇地夾,食落好微微辣又夠creamy,
怕辣既朋友仔都食得到~ 意粉軟硬度煮得啱啱好~

🔸伯爵茶戚風蛋糕🍰
係小店的新出品~ 雖然已經好飽飽,😆但女仔對於甜品絕對係抗拒唔到既,
而且只係✨加$20就食到啦!蛋糕口感鬆軟又唔太甜,配上合桃及杏仁,我同朋友都好鍾意呀!
伯爵茶戚風蛋糕

🔸士多啤梨乳酪🍓
一飲愛上😍鮮打的乳酪、
士多啤梨味同乳酪比例啱啱好~ 士多啤梨控表示大愛💖
士多啤梨乳酪

呢度部分員工係殘疾人士,其實佢地同普通人一樣有工作能力,💖老闆好好人,知道出面好多企業未必會聘請佢地,就算請咗都可能會壓低佢地既人工,🥺🙏🏻所以特意聘用並給予公平待遇。

呢排疫情又嚴峻咗,政府禁晚市堂食但又無補貼,對於好多食肆嚟講真係好難捱,尤其是大角咀唔算係旺區.... 💪🏻希望大家都多多支持My Ahjussi 呢間高質💛良心小店la~
2020-12-04
$150 (Dinner)
前菜
牛油果炸豆腐沙律