2012-10-21
返完大陸山區做嘢,無啖好食,一返香港,放低行李,最想去就喺茶餐廳,好懷念港式美食。都因為已經成兩點幾,一於又嚟個下午茶啦!美味小廚藏身晌百老匯街、吉利徑裡頭,都幾隱隱蔽蔽,相信區外人唔易搵,加上門面又唔光鮮,嚟親都喺熟客或者街坊多。下午茶炒粉麵餐,2:00-6:00pm供應,送埋啡茶,款款都喺$28,非常之平,不過份量比正常少1/4左右。由於老婆6:00pm有飯局,所以佢淨要份三文治就算,而我就午餐都未食,當然又喺要份頂得吓飽肚嘅下午茶餐啦。菠蘿雞絲炒飯 $28份量望落確喺細咗啲,幸而炒得飯粒幾爽,唔算好油,菠蘿略少,雞絲反而多喎,都算過得去。之不過,個奶茶好失望囉,唔夠香亦唔夠滑,真喺好少晌茶記飲到咁無水準嘅奶茶架!沙嗲牛肉三文治 $15三文治本身喺散叫,不過店家亦有賣三文治或多士餐,前者$20(單料)或$23(雙拼),而後者多士餐就$18,兩者既為餐自然跟熱飲。個沙嗲牛肉三文治做得幾好,沙嗲牛肉調味恰當,沙嗲幾香,牛肉食落軟腍,又唔似用鬆肉粉勁「揦」咁,無種太散爛嘅感覺。不過間嘢真喺好無乜客,一枱喺附近做嘢嘅銷售員,另一枱得個阿伯晌度打躉睇電視。成間茶餐廳好hea咁,唔似快餐店乒乒
美味小廚藏身晌百老匯街、吉利徑裡頭,都幾隱隱蔽蔽,相信區外人唔易搵,加上門面又唔光鮮,嚟親都喺熟客或者街坊多。 下午茶炒粉麵餐,2:00-6:00pm供應,送埋啡茶,款款都喺$28,非常之平,不過份量比正常少1/4左右。由於老婆6:00pm有飯局,所以佢淨要份三文治就算,而我就午餐都未食,當然又喺要份頂得吓飽肚嘅下午茶餐啦。 菠蘿雞絲炒飯 $28
份量望落確喺細咗啲,幸而炒得飯粒幾爽,唔算好油,菠蘿略少,雞絲反而多喎,都算過得去。之不過,個奶茶好失望囉,唔夠香亦唔夠滑,真喺好少晌茶記飲到咁無水準嘅奶茶架! 沙嗲牛肉三文治 $15
三文治本身喺散叫,不過店家亦有賣三文治或多士餐,前者$20(單料)或$23(雙拼),而後者多士餐就$18,兩者既為餐自然跟熱飲。個沙嗲牛肉三文治做得幾好,沙嗲牛肉調味恰當,沙嗲幾香,牛肉食落軟腍,又唔似用鬆肉粉勁「揦」咁,無種太散爛嘅感覺。 不過間嘢真喺好無乜客,一枱喺附近做嘢嘅銷售員,另一枱得個阿伯晌度打躉睇電視。成間茶餐廳好hea咁,唔似快餐店乒乒澎澎。